SdeVos89

Een sage (mondeling), dinsdag 09 oktober 2007

Mvr W : Dat was op Urk zo erg die kolle.

Mr W : Jao in Urk is 't hêêlemul erg.

>Kolle ?

Mr W : Ja kolle dat zijn hekse

Mvr W : Dat was een vriendin van mijn moeder en die is op Urk gaan weune en dat meñssie was héél erg errum en ze kon aigelijk gêên huur verweune niks en dus moch ze in dat huissie want in dat huissie wou niemand in want daer zat onder de vloer daer zat te kol. Achje glôôfde daer niet an, Achje was een erg glôôvuge vrouw en ze glôôfde daer niet in en ze het altijd graeg in dat huissie magge weune. Maer ze hebbe 't op Urk nog altijd over de huissies mit te kolle !

Beschrijving

Op Mijnsherenland was vroeger een vrouw die het altijd over heksen had. Op Urk was dit helemaal in zwang en de vrouw van de verteller vertelt dat een vriendin van haar moeder in een huis woonde waar heel Urk van overtuigd was dat er een 'kol' onder de vloer woonde. Zelfs tot de dag van vandaag hebben de mensen in Urk het over huizen met kollen erin.

Mondelinge optekening, bandopname privébezit Stephan de Vos

Achje    Achje