SINUTSAG032 - Heulen.

Hoofdtekst

Het heulen, dat in heel Holland bekend was, zou, volgens de overlevering, zijn oorsprong danken aan een tragisch ongeval. Eens ontvoerde een Haagsche jonker zijn liefste, die bij haar stiefmoer een hard leven had. Even voorbij Leidschendam in den Veenen reed de voerman van de sjees, die den weg niet goed kende, naast het bruggetje in de vaart. Hij sprong tijdig van den wagen en rende naar het dorp, al roepende: "Heul! Heul!" (help, help), en onderwijl verdronken de beide gelieven.

Beschrijving

Het heulen is ontstaan doordat bij Leidschendam ooit een ongeluk met een sjees gebeurde waarbij de voerman "heul! heul! roepend naar het dorp rende.

Utrechtsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie (1938), p.39

1938
Valt onder hoofdstuk en titel(s): 4. Oude Gebruiken. Bronnen: Navorscher 1910, blz.164; Heemskerk's Arcadia, blz.128. Tuinman, Ned. Spreekwoorden, I, blz.58. Wolf, Nied. Sagen, no.530.

Haagsche    Haagsche

den Veenen    den Veenen