Een sage (mondeling), dinsdag 12 maart 1963

Hoofdtekst

’n Boer was erg “hebberig”(schraperig). Zelfs met Allerheiligen ging hij op stal en in de schuur werken. Terwijl hij aan ’t dorsen was, hoorde hij iemand kermen. Hoewel hij zocht, vond hij niemand. Hij zocht met de huisgenoten: weer zonder resultaat. Men begreep tenslotte, dat de Gelovige Zielen hulp vroegen door gebed: men ging naar de kerk om te bidden zoals in die dagen gebruikelijk is. “t Kermen is daarna niet meer gehoord.

Beschrijving

Een boer die tijdens Allerheiligen werkt wordt opgeschrikt door gekerm. Het waren de Gelovige Zielen die hulp vroegen door gebed.

Collectie Kusters (Archief Meertens Instituut), verslag 40, verhaal 18.

Teufel (in Tiergestalt) erschreckt Sünder (Fluchende, Holzdiebe, Sonntagsschänder oder Spötter).