Een personal narrative (mondeling), donderdag 03 april 2008

FG: in die tijd waren ('r) dus de pindachinezen, u weet dat nog wel he?
WH: Ja. Jaja.
RK: De pindachinezen?
FG: En- Pindachinezen [WH: Ja.], dat waren mensen dus die hadden illegaal, of legaal, waren ze koelie, eigenlijk, om zo te zeggen, op die grote steamers he, van het verre Oosten hier naar Rotterdam. En die kwamen dus aan wal en gingen niet meer terug he. [RK: Hmhm.] Nou ja, en die hebben dus hun brood toen verdiend met pinda's-eh afijn, dus in pakjes, en die waren met een soort glazuur om-om-omringd he en da waren pindachinezen he -
WH: Een soort vet [FG: Nou -] werden ze in gebakken.
FG: En (dat werden dan dus) verkocht voor-(__)- voor 5 centen, of voor 10 centen, en zo bleven ze in leven. [WH: Ja.] Maar - eh, ik was ook bij de (voortrekkers) bij de verkenners en ja wij hadden een- wij hadden d-de taak om een soort (queest) te maken, een quest, [RK: Hmhm.] en ik dach ik ga 's proberen om achter dat adres te komen he van de pindachinezen he,[RK: Hmhm.] hier in Utrecht. En dat heb ik ontdekt, en dat was in wijk C.
WH: Klopt ja.
FG: Hm, ja -
WH: Ik woonde tussen twee Chinezen in, ben ik geboren ook.
FG: U bent daar-eh -?
WH: (Tenminste) twee huizen, wij woonden d'r tussenin, Oranjehoffie nummer 7, en allebei o'ze kanten woonden meer Chinezen ook, en daar ben ik-eh tussen geboren eigenlijk.
FG: En waren daar ook die pindachinezen, of niet.
WH: Jaja (_inda, pinda, _inda).
FG: Ja. Nou ik ben daar binnen geweest he [WH: Ja.], en ik zag daar een schemerige duisternis (eh) licht, en een zoetige geur he. En die lagen daar met zijn twaalven of veertien, da' kon (je) niet zo precies onderscheiden [RK: Hmhm.], waren ze aan 't opium aan 't s(ch)uiven he [RK: Oké][WH: (__)], dus die drugs [WH: Ja.], dat waren drugs, (werd al druk-eh of) vroeg d'rbij hier in Utrecht he.

Man ontdekt waar pindachinezen woonden, en merkt dat ze opium gebruiken.

Letterlijk afschrift van opname, 3april08DeGrauw.WAV (6:48).