RKOMAFLEVO013

Een sage (mondeling), donderdag 10 juli 2008

Er gaat namelijk een ander verhaal eh... op Urk [man hoest] over een vissermannetje dat altijd pech gehad heeft eh... niet bij eh... de eh... beste vissermannen gerekend werd, eh... maar in tegendeel hij had altijd pech. Wanneer z'n buurman een goeie vangst had dan eh... had hij weer een nacht voor niks, voor niks eh... gezwoegd.
En wat gebeurt er, op een dag ligt er een nieuw eh... bottertje voor hem in de haven een splinternieuw bottertje, nota bene een man die altijd pech gehad heeft, eh... die nooit wat geluk in het leven gekend heeft materieel gezien, die laat een nieuw bottertje voor hem kloppen. Dat gebeurde meestal hier aan de Oostwal, in Kuinre als ik het goed heb, en hoe heet het, dat andere plekje ook weer.... eh.... In ieder geval, hier in de kop van eh... van eh.... Overijssel, daar werden die eh... die bottertjes gemaakt. Er ligt een splik- spliksplinternieuw bottertje voor hem in de haven. En de bevolking, die veel kleiner was dan nu, die gaat druk aan het speculeren, hoe komt zo'n ongelukkige eh... visserman nou aan zo'n splinternieuw spulletje. Nou, en dan eh... doet de verhaal al gauw de ronde; deze visserman die heeft ontdekt waar in de tijd de Lutine bij Tessel of Terschelling vergaan is.
WB: Bij één van de eilanden.
AvU: ...bij één van de eilanden, de eh... de Lutine het goudschip eh... wat eh... van ouds eh... al eh... een eh... grote fantasie wakker ge.. eh... maakt heeft bij veel goudzoekers, gelukzoekers. Hij heeft dus kennelijk een paar staafjes van die... van die goudvoorraad van de Lutine opgevist en daarvan heeft hij een bottertje laten maken. Een bottertje waar hij nooit mee op zee geweest is, want het verhaal gaat dan verder, iedere morgen dan kijkt hij met genoegen naar zijn, z'n nieuwe spulletje, zoals ze op Urk zeggen, tot eh... jaloersheid van zijn collega's, eh... maar hij hij gaat er nooit mee de haven uit. Hij blijft te allen tijde met dat nieuwe bottertje in de haven liggen. Nou, dat was zo'n beetje eh... het verhaal van eh... van het domineetje van Urk...

Beschrijving

Een visserman, die altijd pech heeft, heeft ineens een nieuw bottertje. Het verhaal gaat dat hij de verborgen schat van het goudschip de Lutine heeft gevonden. De visserman gaat echter nooit met zijn nieuwe bottertje varen.

Letterlijk afschrift van mp3-opname.

10 juli 2008
Deel van een interview met Albert van Urk (AvU) en Willem Baarsen (WB), afgenomen door Ruben Koman (RK). Ook aanwezig waren de stagiaires Eszter Bardos (EB) en Nora Racz (NR).

Lutine    Lutine

Tessel    Tessel