RKOMANHOL003

Een sage (mondeling), dinsdag 24 februari 2009

GB: En nou die Claes van Kieten die...daar zijn heel wat verhalen over in omloop, onder andere het volgende verhaal. Eh die Claes van Kieten die eh... leefde bij z'n moeder op de boerderij, en die moeder die had dus de gewoonte om als 't zondag was om in de voorkamer, dat was dan de mooie kamer, om daar zand op de grond te smeren...te...te strooien. [JH gelijktijdig: 'strooien'] Te strooien.
JH: Was de vloerbedekking in de...was in de [GB gelijktijdig: 'En...'] goeie...in de opkamer, was in de goeie kamer.
GB: Nou, en nu is Spaarnwoude wel gebouwd op een strandwal, maar ze zei nee d...dat moet je zand van de duinen voor hebben. Claes met grote stappen over de kerklaan naar Spaarndam, stapte het Spaarne over, de rivier, en hij... [Onderbroken door RK]
RK: Met één stap natuurlijk.
BR: Ja, één stap.
GB: En hij sta...eh liep door dus naar de...naar de duinen. [Slecht verstaanbaar door gelijktijdige opmerking JH]
JH: Dat is natuurlijk een brok legende. Das een sprookje.
GB: Hij had een...een schoot voor zich, een...een...een soort schort, en daar dee die dus zand in en dan ging ie dus weer terug, en...dat deedie zowat iedere week. En op een gegeven moment is ie dus met zo'n voorschoot met...vol met zand, hij is hier op...op het Spaarne, krijgt ie jeuk aan z'n neus. Hè of...of zoiets hè. Nou hij...hij jeuken. En wat gebeurt er? Die schoot die schiet los en dat zand valt in 't water. Nou daar is 't eiland de Rietpol, wat nu een jachthaven is. Dat...dat is een... [Onderbroken door BR en JH]
BR: Een verhaal.
JH: Ja, dat zijn echt verhaaltjes, dat zijn sprookies natuurlijk. Maar Claes heb echt bestaan.

SINSAG 0131 - Die Entstehung der Hügel    SINSAG 0131 - Die Entstehung der Hügel

Beschrijving

De reus Claes van Kieten gaat zand halen in de duinen. Hij vervoert het zand in zijn schort. Als hij over het Spaarne stapt krijgt hij kriebel aan zijn neus. Hij krabt aan zijn neus en verliest hierdoor het zand. Waar het zand in het water valt ontstaat het eilandje de Rietpol.

Letterlijk afschrift van een mp3-opname.

24 februari 2009
Aanwezigen: Ruben Koman (RK), Gerrit van den Beldt (GB), Joop Harskamp (JH), Bas de Rooij (BR), Frans Camphuijsen, Manon ter Hofstede.
Die Entstehung der Hügel.

Claes van Kieten    Claes van Kieten