RKOMANHOL012

Een personal narrative (mondeling), dinsdag 24 februari 2009

Hoofdtekst

[JH komt met een lijst met bijnamen van de verschillende bewoners van Spaarndam. Dit wordt onderwerp van gesprek. Er komen naar aanleiding van de lijst met bijnamen een aantal anekdotes te sprake uit de jeugd van de heren.]

[34.01]

BR: En Gakketoe was ook zo'n mooie.
RK: Gakketuu?
BR: Gákketuu ja. Dat...dat...dat was eh de man van Neusevreugd. [Gegniffel] Die werkte in de polder bij de boer. En die kwam dan van 't dorp af fietsen, en dan ging ie hier de ringweg op, 't poldertje in. En dan woonde daar vrouw Maas, dat was een Belgische vrouw die zat altijd sigaren voor de deur te roken. En... dan kwam Jan de hoek om hier en dan was 't altijd gggggkp [Spuuggeluid], en altijd bij haar voor de deur zo'n beetje. Nou die heb 't...or...iedere morgen was 't zelfde verhaal: 'Hey, viezerik, Gukketou!' Da 's bijnaam geworden.

Een man die op weg naar zijn werk altijd op de grond spuugt krijgt de bijnaam 'Gakketoe'.

Letterlijk afschrift van een mp3-opname.

24 februari 2009
Aanwezigen: Ruben Koman (RK), Gerrit van den Beldt, Joop Harskamp (JH), Bas de Rooij (BR), Frans Camphuijsen, Manon ter Hofstede.

Gakketoe    Gakketoe

Gakketuu    Gakketuu