RKOMANHOL016

Een sage (mondeling), dinsdag 24 februari 2009

RK: Even...even teruggaand op die ehh op die ehh sagen enzo eh heeft u vroeger weleens wat eh gehoord over mensen die werden gezien als een eh heks of een eh eh iets dergelijks, hè, van een vrouwtje waar verhalen over gingen?
GB: Nee, eigenlijk niet.
JH: Ik zou ook niet weten hoor Gerrit.
GB: Nee, nee.
RK: Dus niet een... [Onderbroken door BR]
BR: Nou, nou, wij dorsten vroeger nooit langs verhang...vrouw Maas, want die zat altijd te schelden. En die zat...[slecht verstaanbaar]...die...die zat...zat voor der...voor der...'t huisje woonde ze. En dan zat ze op de bank, en...of ze nou niet van kinderen hield dat weet ik niet, maar wij noemden der altijd een 'heks'. Want ze was altijd zo...eh ja... [Overstemd door JH]
JH: Ja, met die lange rokke nog wel, ik zie het nog voor me.
BR: Altijd, ja 't...'t...een Belgische vrouw en die was zo breed hè, ongeveer, en dan zat ze op d'r bank zo helemaal breeduit [Imiteert de vrouw ter illustratie] en dan eh: 'Ja doorlope jullie!' Was ee...wij liepen daar echt met een boog omheen.
RK: Ja. Nee want dat was inderdaad nog wel eens als kinderschrik werd dat ook weleens gebruikt hè.
JH: Woonde hier tegenover dan. D' waren vier kleine houten huisjes en die zijn in de oorlog weggeslopen geworden.
RK: Of dat een ouder weleens zei van na je moet ehh, 'k noem maar wat, bij dat mensje moe je maar niet een appeltje halen of wat dan ook of een eh... [BR: 'Nee, nee, nee'] dat soort dingetjes.
BR: Nee, we waren vanzelf al bang voor vrouw Maas.

Beschrijving

Een vrouw die vaak voor haar huis zit te schelden wordt door de kinderen van het dorp een 'heks' genoemd.

Letterlijk afshrift van een mp3-opname.

24 februari 2009
Aanwezigen: Ruben Koman (RK), Gerrit van den Beldt (GB), Joop Harskamp (JH), Bas de Rooij (BR), Frans Camphuijsen, Manon ter Hofstede.

vrouw Maas    vrouw Maas

Spaarndam    Spaarndam