RKOMANHOL020

Een sage (mondeling), dinsdag 24 februari 2009

[RK gaat de DOC-Volksverhalen vragenlijst af]

GB: 'T is wel zo dat in negentien tien was hier een dubbele moord. En die dubbele moord die heeft echt plaatsgevonden. Ehhh in Spaarndammerdijk nummero honderd en honderd-één ehhh daar woonde dus eehhhn...Melchior en z'n zus. Melchior was... [Onderbroken door RK]
RK: Klinkt...klinkt bijna tovenaarsachtig die naam, Melchior.
GB: Jaaaah Me...Me...Melchior... [Onderbroken door JH]
JH: En Dirrek de voddeboer heb ze de nek om gedraaid. [Gelach]
GB: Melchior was van z'n beroep was ie mastemaker [RK: 'Ja'] en hij ehh was gepensioneerd en hij w...woonde der met z'n zus en hij was tevens eh eh ontvanger van de gemeente Spaarendam. [RK: 'Hmhm'] En hij had dus de kas in huis, elfhonderd euro ongeveer... eh elfhonderd sorry...eh gulden, hè. En eh ja da...hij heeft zaterdag 's avonds heeft ie bezoek gehad en... hij is op een verschrikkelijke manier vermoord, en z'n zus ook. En...nou van alle kanten der is bek...der is nooit [JH: 'Nooit een dader'] heeft men kunnen achterhalen wie dát hebben gedaan.
RK: En 't geld ook... [Onderbroken door JH]
JH: Maar Dirrek...'t was altijd Dirrek, ouwe Dirrek.
RK: Geld ook verdwenen?
GB: Ja, geld ook verdwenen.
JH: Dirrek...Dirrek de vodderaar hè D...ouwe Dirrek Kroos hè van vroeger hè en een broer van ouwe Piedik, dat...die hebbe ze dus altijd de schuld ergens daarvan gegeven.
GB: Maar die zou het niet gedaan hebben. [JH: 'Nee, maar ze...die hebben 't altijd...'] Hij...der is familie van hem die is later naar Amerika geëmigreerd en daar vermoed men dat die dat gedaan heeft.
RK: Ja, ook een bizar verhaal... [Onderbroken door JH]
JH: Maar...maar Dirrek Kroos heb ik echt ge...vroeger de schuld gegeven, maar 't is nog niet opgelost.

Beschrijving

In 1910 wordt er in Spaarndam een moord gepleegd op Melchior de mastemaker en zijn zus. De gemeentekas, die Melchior onder zijn hoede had, wordt gestolen. De moord is nooit opgelost, maar sommigen verdenken Dirk de voddeboer.

Letterlijk afschrift van een mp3-opname.

24 februari 2009
Aanwezigen: Ruben Koman (RK), Gerrit van den Beldt (GB), Joop Harskamp (JH), Bas de Rooij, Frans Camphuijsen, Manon ter Hofstede.

Melchior    Melchior

Dirk de voddeboer    Dirk de voddeboer