RKOMANHOL027

Een personal narrative (mondeling), dinsdag 24 februari 2009

GB: ...Ballen, palingrokerij van Ballen, [RK: 'Ja'] ehm die had dus een palingvlot [RK: 'Hmhm'] met karen [Watergevulde compartimenten om paling levend te kunnen bewaren]. En da had ie een...een bordje boven: 'Eerst komt 't leven, dan de strijd, daarna de dood en men is alles kwijt.'
JH: Da staat er nog op.
GB: Dat staat er nog op.
JH: Vlakbij dat beeldje waar jullie geweest zijn. [Doelend op het beeldje van Hans Brinker aan de IJdijk.]
JH: Daar beneden.
GB: En hoe...waa koom...waar komen deze teksten vandaan? Hij eh ging met z'n auto altijd de Noord in, ging ie paling halen in Den Oever of...of in Akersloot. En dan kwam ie langs drie molens. De ene heette Het Leven, de ander De Strijd, de andere De Dood. [RK: 'Oh, okee'] En...en toen heef hij die...die tekst gemaakt. [RK: 'Oh ja']

Beschrijving

Op een bordje boven het palingvlot van palingrokerij van Ballen staat de spreuk: 'Eerst komt het Leven, dan de Strijd, daarna de Dood, en men is alles kwijt.' De palingroker heeft deze spreuk gebaseerd op de namen van drie molens.

Letterlijk afschrift van een mp3-opname.

24 februari 2009
Aanwezigen: Ruben Koman (RK), Gerrit van den Beldt (GB), Joop Harskamp (JH), Bas de Rooij, Frans Camphuijsen, Manon ter Hofstede.

van Ballen    van Ballen

Den Oever    Den Oever