Een mop (boek), derde kwart 17e eeuw

Hoofdtekst

Een dochter biechtende, soo examineerde haer de priester volgens de thien gebooden en haer vragende of sij oock gestoolen hadt: 'Ja heer', antwoorde sij, 'nu onlangs een stuck lijwaet.' 'Dat is al te grof', seyde hij.' 'Dat heeft mij mijn moeder oock al geseyt', antwoorde sij, 'en dat ick het op een ander tijt wat fijnder sou steelen.'

Beschrijving

Een dochter biecht tegenover een priester op dat ze onlangs een stuk linnengoed heeft gestolen. De priester zegt haar dat dat verkeerd is, waarop het meisje antwoord dat haar moeder dat ook al zij, omdat ze het beter op een ander moment had kunnen stelen.

Derde kwart zeventiende eeuw
'Lijwaet' = 'Lijnwaad' = linnengoed, wasgoed, ondergoed