Een mop (), derde kwart 17e eeuw

Hoofdtekst

Een vrouw drong in het Heuijpark door een deel volcx om coning Carel de Tweede te sien. Ontrent hem comende seyde sij, dat het de coninck hoorde: 'Wat leelijcker man is dat!' 'Swijg stil, vrouwtje', seyde hij, 'het mocht mij licht aen mijn huwelijck schaden.'

Beschrijving

Een vrouw probeert in de buurt van koning Karel II te komen om hem te bekijken. Als ze hem ziet roept ze uit: 'Wat een lelijke man is dat!' De koning, die het gehoord heeft, zegt: 'Wees stil, vrouw, dat is slecht voor mijn huwelijk.'

Derde kwart zeventiende eeuw
'coning Carel de Tweede' is waarschijnlijk Karel II (1661-1700) de laatste Habsburgse koning van Spanje, die zowel lichamelijk als geestelijk gehandicapt was.

Karel II    Karel II

de Tweede    de Tweede