RKOMABRAB180

Een sage (mondeling), donderdag 25 juni 2009

LP: Uit het blote hoofd. Ja, dus ik ga u nu een verhaal uit het blote hoofd vertellen.

RK: Ja.

LP: In het Ginneken, meer gezegd in Ulfenhout heb je het kasteel van Grimbergen. En in het Ginneken heb je het kasteel Bouvigne.

RK: Bouvigne.

LP: Bouvigne. Ja.. die twee heren van die twee die twee landheren van Bouvigne en van Grimhuizen, ja? Die waren geen vrienden van mekaar. En die lagen altijd overhoop in verband met geld en, en land. En stukje land is van mij en het andere stukje… dus dat ging niet zo goed. Maar nu de dochter van de ene landheerm die werd verliefd op de zoon van de andere landheer. En die wilden dus met samen gaan wonen. En wat gebeurt 'r? De zoon van Bouvigne, die rijdt langs Grimhuizen en die doet schaakt met de ladder, komt ze naar beneden de dochter van de landheer van eh... Ulfenhout. En ze rijden samen rijden ze naar de kerk vlakbij de Ginnekenmarkt, die oude Nederlands-hervormde kerk. En ze komen bij de kerk aan en ze bellen en wat gebeurt er? De pastor die laat hun binnen. En hun vertellen tegen de pastoor: 'Meneer pastoor, u moet ons huwelijk inzegenen.' En ze vertellen hoe dat de zaak in mekaar zit. 'Jaa maar zeg', zegt de pastoor, 'dat gaat niet door. Want je hebt met bedrog en met een misdaad heb je dat meisje geschaakt. Dus beslist mag dat niet.' Toen zeit die jonker: 'Maar ik weet al wat ik dan doe, we gaan eerst gaan we dus... we gaan eerst gaan we de kerkklokken gaan we luiden. De kerkklokken gaan we luiden. En dan komt de bruid en de bruidegom.' 'Nee', zegt de pastoor, 'want denkt d'r aan die kerkklokken, die zijn helemaal nog niet gewijd. En als die niet gewijd zijn, dan komt de duivel.' En die jonkman, die pakt met heel veel geweld, pakt ie het touw vast van de klokken, die daarboven in de toren hingen. En wat gebeurt er? De klokken en de toren die schieten uit elkaar en die komen daar in het water van de markt terecht. En gelijktijdig pakt de klokken pakken ook de bruid en de bruidegom mee en die zitten daar in het water. En noooit van zijn leven zijn die meer terug gekomen. Maar een moment. Vlak op die Ginnekenmarkt daar heb je een klein cafeetje. En als je nou in dat cafeetje heel den avond gezeten hebt en je gaat dan de richting over de Duivelsbruglaan naar die Duivelsbrug toe. Ja, en je hebt daar lang gezeten in dat cafeetje, nou dan hoor je de klokken nog luiden.

RK: Mooi.

LP: Leuk verhaaltje?

RK: Zeker.

LP: Ja. Goed dat was dan dat.

RK: En dat was een verhaal dat u dan vaak verteld?

LP: Dat is een verhaal wat ik heel dikwijls vertel.

RK: En vertelt u dat dan in Breda of in Ginneken?

LP: Ja overal, overal. Maar hoofdzakelijk hier in Breda natuurlijk. Ja.

RK: Ja.

LP: Ja.

[13.29 min]

Beschrijving

De zoon van een landheer schaakt de dochter van een andere vijandelijke landheer. De twee jonge geliefden gaan naar de kerk om te trouwen, maar daar steekt de pastoor een stokje voor. Vervolgens wil de jonker de kerkklokken luiden, maar dat mag ook niet van de pastoor, omdat de klokken niet gewijd zijn. En als ze niet gewijd zijn en je luidt ze toch dan komt de duivel. Toch luidt de jonge man de klokken en hij belandt samen met de losgeraakte klokken en zijn geliefde in het water van de Ginnekenmarkt. Nog steeds kan je de klokken horen luiden als je lang in een cafe op de Ginnekenmarkt hebt gezeten.

Letterlijk afschrift van een mp3-opname, OpnameBreda_25062009_LPeeters.doc

LP: Louis Peeters, RK: Ruben Koman.