RKOMABRAB181

Een personal narrative (mondeling), donderdag 25 juni 2009

RK: En wat vertelt u nog meer? Wat is uw favoriete Bredase verhaal?

LP: Uh.. Nog een no-nonsense verhaal om het zo eigenlijk uit te drukken.

LP: Uh.. Breda die bestond enkele jaren geleden eh, was het zevenhonderd en vijftig jaar stadsrechten. En zevenhonderdvijftig jaar geleden gingen de burgers van Breda naar het kasteel naar de prins van Oranje. Hè, hier op, in Breda, wat nu de Academie is, hè. En die gaan daar naartoe en die zeggen tegen die prins: 'Wij zou-en heel graag stadsrechten hebben'. 'Ja', zegt de prins, 'maar daar moet je eens even aan denken, dat kost heel veel geld. Want een stad moet een stadhuis hebben, moet een markt hebben, moet iets hebben wat heel erg duur is, ambtenaren. Dus hoe kom je dan met geld bij mekaar?' Toen zeiden ze, 'nou daar weten we wel wat op. We gaan het halen waar het is. Heel de wereld is 'r [slecht verstaanbaar], we gaan het halen waar het is.' Dus ze pakken de hele grote koets met leren zakken erin en ze beginnen te rijden van Breda, naar Ter Heijde, naar Zevenbergen, eh, Feijnaert, naar Roosendaal en dan komen ze over Zundert, Rijsbergen komen ze terug, en tussen Rijsbergen en Breda liggen de Krabbebossen. En ze komen in de Krabbebossen tegen dat het schemer begint te worden en wat staan daar…. Struikrovers! Halt! En die doen de deur open en die zeggen: 'Geld of je leven!' Maar op dat moment dat hun dan roepen: 'Geld of je leven!' Wat gebeurt er? Daar zit in die koets een hele grote bouvier. En die springt eruit en die begint te grommen en te bijten en de struikrovers weg. Hun meteen zakken met goud en alles dezelfde terug in de koets en die komen op de brug in het schemerdonker en het bijna donker komen ze dus bij de prins aan op het kasteel. En ze gaan aan de prins vertellen wat er allemaal gebeurd is. Toen zei de prins, 'Ja, dan is het eigenlijk toch wel zo, dat je nu de stadrechten kan krijgen, dat je dat te danken hebt aan die hond!' 'Ja, dat is eigenlijk wel waar.' 'Dus', zegt de prins, 'dan moeten we toch eigenlijk die hond moeten we toch wel belonen.' 'Ja. Ja ja. Hoe moeten we dan die hond belonen? We geven hem gewoon een grote worst! Prima.' 'Maar', zei de prins ook, 'Luistert es, op heel de wereld is het zo, alle mensen zijn gelijk, maar ook alle honden zijn gelijk.' Dus er komt een heraut op de markt in Breda en die laat weten, dat er hier op de Haardijk bij Slavenschragen, ja daar moeten ze allemaal zondagmiddag alle honden bij mekaar komen en die krijgen dan allemaal een worst. Maar hoe geef je nou een hond een worst? Als je hem in zijn bek geeft, kant ie niet blaffen. Als je hem aan zijn poot doet, dan kant ie niet lopen. Dus een hond heeft een staart, en ze hangen allemaal die worsten achteraan de staart. En nu na 750 jaar als twee Bredase honden mekaar tegenkomen, ruiken ze nog waar de worst zit.

RK en OM Grinniken.

RK: Ja, mooi verhaal.

LP: Ja?

RK: Ik had hem welles gehoord inderdaad dat van die honden van een andere stad.

RK: Ja, het is een prachtig verhaal. Doet u nu altijd van die typische verhalen van de streek of heeft u ook nog zoals broodje aap verhalen, moppen. Of houdt u zich echt altijd bezig met deze lokale verhalen.

[17.09 min.]

Beschrijving

De burgers van Breda vragen om stadsrechten bij de prins, waarop deze zegt dat dit erg duur is, omdat men een stadhuis, een markt en ambtenaren moet hebben. De burgers gaan vervolgens op reis per koets om hiervoor geld bijeen te sprokkelen als ze overvallen worden door struikrovers. Een grote bouvier (hond) redt hen echter. Eenmaal thuis gekomen, meent de prins dat de stad haar stadsrechten te danken heeft aan de honden. De honden krijgen een beloning in de vorm van een worst die achterop hun staart wordt gebonden. Tegenwoordig ruiken twee Bredase honden nog steeds waar de worst zit als ze elkaar tegenkomen.

Letterlijk afschrift van een mp3-opname, OpnameBreda_25062009_LPeeters.doc

RK: Ruben Koman; LP: Louis Peeters; OM: Olga Mackaay.