RATBAND01 - [De rattenvanger van Hamelen]

Een sprookje (elpee), 1984

DE RATTENVANGER VAN HAMELEN

[Kerkklokken luiden]
De noodklok luidde in het stadje Hamelen. Alle bewoners stonden op het plein rond de burgemeester. Het was een drukte van belang.
[Mensen praten door elkaar]
'Ze knagen aan de muren van mijn huis.'
'... van mijn kinderen opgegeten.'
'De overheid moet er iets aan doen!'
'Mensen, mensen, rustig toch. Rustig, luister naar mij, uw burgermeester. Ook bij mij vreten de ratten het eten van mijn bord. Het stadsbestuur zal proberen er iets aan te doen. Er zijn nog nooit zoveel ratten geweest, maar houdt u alstublieft rustig.'
[Fluitmuziek]
'Hé luister. Stil eens. Ik geloof dat ik iets hoor. Het lijkt wel een fluitconcert. Wie, wie maakt er nou nog muziek?'
'Zo iemand moesten ze de stad uitjagen.'
'Goede dag, mensen. Ik ben de rattenvanger. Met de tonen van mijn zilveren fluit, lok ik de ratten dit stadje uit.'
[Mensen lachen en praten door elkaar]
'Ja ja, we kunnen nou wel lachen mensen, maar we moeten alles proberen. Als hij die ratten weet te verschalken, krijgt hij van mij een goudstuk.'
'Van mij ook.'
'Van mij twee goudstukken.'
'Van mij een zakje stopgoud.'
'Ha!'
'Vrienden, vrienden, laten we afspreken dat hij van ieder van ons één goudstuk krijgt als hij onze stad van ratten weet te bevrijden. Is dat u ernst? Bewoners van Hamelen?'
'Ja, ja, ja.'
De rattenvanger van Hamelen stelde zich toen op bij de poort van de stad en wandelde al fluitend de hele stad door.
[Fluitmuziek]
Hij speelde zo mooi dat alle ratten en muizen van de hele stad hem volgden. Overal kwam het ongedierte vandaan. Uit de huizen, uit de schuren, het kleinste stulpje renden ratten en volgden de fluitspeler de stad uit en de bergen in. Geen rat bleef er achter in Hamelen.

'Hè hè, dat is een opluchting.'
'Ja ja ja, alle ratten zijn verdwenen.'
'We kunnen tenminste weer rustig van onze borden eten.'
'Hé, hé, daar is de rattenvanger weer terug.'
'Goede dag mensen, daar ben ik weer. Ik kom even mijn goudstukken ophalen. Hier, gooit u ze maar in mijn hoed.'
'D-d-d-dat had ik anders ook wel gekund, op een fluit blazen.'
'Ha, en dan hier goudgeld vragen.'
'Ja, die man lijkt wel niet wijs.'
'Mensen, ik waarschuw u, houdt u aan uw belofte of er zal wat gebeuren.'
[Mensen lachen]
'Geen cent krijg je!'

De rattenvanger stelde zich voor de tweede maal op bij de poort van de stad.
[Fluitmuziek]
Hij wandelde de hele stad door terwijl hij zoet speelde op zijn fluit. Hij speelde zo mooi dat alle kinderen van Hamelen toesnelden om hem te volgen.
[Kinderen lachen]
Alle kinderen liepen achter de rattenvanger aan. Zij volgden hem in een lange rij en verdwenen in het gebergte. Ze passeerden een poort in de rotsen en toen alle kinderen erdoor waren viel een zware deur achter hen dicht.
[Er klinkt een geluid]
Maar één jongen, die helemaal achteraanliep, ontsnapte. Hij zag net de deur voor zijn neus dichtgaan. Huilend viel hij neer op een rotsblok. Hij heette Hans.
'Nou ben ik alleen over, van alle kinderen in Hamelen. Wat zullen alle vaders en moeders bedroefd zijn.'
Hans huilde en huilde. Hij voelde zich door iedereen verlaten en zag niet eens de oude man met de lange grijze baard die naar hem stond te kijken.
'Hou eens op met huilen, lieve Hans. Jij kunt de kinderen van Hamelen redden.'
'Wat zou ik dan blij zijn. Maar hoe moet ik dat klaarspelen?'
'Ga op zoek naar het Land van Geluk. Daar woont de Witte Vrouw. Zij bewaart de tranen die de ouders van de kinderen van Hamelen vergieten.'
'Oh, wat zullen dat een boel tranen zijn.'
'Vraag de Witte Vrouw om een kruik vol tranen en keer dan terug naar dit rotsblok. Je zult mij hier weer vinden.'

Na een lange tocht vol gevaren vond Hans het Land van Geluk. Van de Witte Vrouw kreeg hij een kruik vol tranen mee.
'Ik ben nu weer bij het rotsblok. Hier heb ik de grijsaard ontmoet. Hij zou er zijn. Hij heeft het beloofd!'
'Hier ben ik, Hans. Achter deze rotsen vind je het kasteel van de rattenvanger. Op het plein voor het kasteel staat een weegschaal. Eén schaal hangt naar beneden, beladen met de schuld van de vaders en moeders. Leg de kruik op de andere schaal. Komt de schaal in evenwicht, dan zal de rattenvanger de kinderen vrijlaten.'
'Dank u voor uw hulp. Maar hoe kom ik over die rots?'
'Hier is mijn toverstaf. Sla ermee op de rots en een poort zal voor je opengaan.'
'Nou, dat moet ik maar eens proberen. Ik sla met de toverstaf op de rots...'
'Ja, de poort gaat open.'
Hans rende naar het plein voor het kasteel en daar vond hij de weegschaal. Met een bevend hart legde hij de kruik met tranen op de ene schaal.
'Oh, wat spannend... De schaal is in evenwicht. Hoera. En daar zijn mijn vriendjes en vriendinnetjes.'
[Kinderen lachen en juichen]
De kinderen liepen blij naar huis. En toen ze bij de poort aankwamen luidde opnieuw de klok van de toren, maar dit maal waren het vreugdeklanken, omdat de rattenvanger de kinderen had vrijgelaten.

Afschrift van: Sprookjes deel III, zes sprookjes in hoorspelvorm: Roodkapje + 5 andere sprookjes. m.m.v. Ko van Dijk, Elly van Stekelenburg, Piter Lutz, Sacco van der Made, Enny Meunier, Pim Dikkers, Peter Aryans, Lies Franken, Johan Ooms, Huib Broos

SINSAG 0689 - Der Rattenfänger    SINSAG 0689 - Der Rattenfänger

ATU 0570*    ATU 0570*

Beschrijving

Hamelen heeft last van een rattenplaag. De rattenvanger mag de stad schoonmaken voor een goudstuk per inwoner. De rattenvanger blaast op een fluit en alle ratten volgen hem de bergen in. De bewoners weigeren vervolgens te betalen. Nu lokt de rattenvanger al fluitend alle kinderen van de stad en zij verdwijnen in een berg. Het jongetje Hans is te laat en blijft buiten. Met de hulp van een oude man weet hij de kinderen van Hamelen te redden.

Cassetteband: Sprookjes deel III, zes sprookjes in hoorspelvorm: Roodkapje + 5 andere sprookjes.

Der Rattenfänger