INZ00240 - Mysterieus Westvoorne

Een sage (internet), vrijdag 23 april 2010

Mysterieus Westvoorne
Even ten noorden van Rockanje, net buiten de dorpskern, ligt verscholen tussen riet en moerasbosjes het meertje De Waal. Dit meertje is vooral bekend door z’n kalksteenrots in het midden van het water, Rockanje’s Rots. Helaas is hier tegenwoordig niks meer van zichtbaar.
Uit het meertje werd in het begin van de vorige eeuw ook geneeskrachtige modder gewonnen, die een wonderbaarlijke werking had bij reumapatiënten. Maar het merkwaardigst is de bodemloze put die zich er zou bevinden, de Betjeskelder. Het betreft hier een sage over een liefdesdrama wat zich rond 1600 zou hebben afgespeeld.
De sage verhaalt van de onmogelijke liefde tussen Mark, zoon van een welgestelde boer uit Rockanje, en Betje, dochter van één van de huishoudsters. Mark vertelde Betje dat hun liefde onverwoestbaar was als een rots. Maar hoe dramatisch anders liep het. Mark viel als een blok voor de vrouw die zijn vader als huwelijkskandidate naar voren schoof. Betje rende weg, richting meertje De Waal. Die begreep natuurlijk ook waar de klepel hing. Mark en de anderen gingen er achteraan. En ze zagen haar het water in gaan. Het water kwam in beroering en er verscheen een draaikolk waar Betje in verdween. Mark stond aan de kant naar haar te roepen en aangezien hij te dichtbij stond werd hij ook door het water gegrepen. Onmiddellijk werd het water rustig en ze waren allebei weg. Vanaf toen heet het de Betjeskelder. Jaren verscheen er een donkere vlek en een massa modder en zand uit de grond. En het groeide en dat bleek de rots te wezen, de rots van Rockanje.

De Tenellaplas is in 1949 ontstaan door uitgraving van een verwaarloosd stuk grond in de duinen van Voorne. De Duitsers hadden hier grond weggehaald voor bunkerbouw in de omgeving.
Volgens sommige mensen kan het aardig spoken in deze streek en vooral op en rond het water van de plas. Zo worden er ‘s nachts aan de waterkant witte, halfdoorzichtige schimmen waargenomen. En zweven spookachtige dwaallichtjes boven het watervlak.
Het team van Haunted Holland ging naar aanleiding van deze geruchten op onderzoek in het gebied. Een vrouwelijk teamlid had een vreemde ervaring;

“Tijdens de rit naar boven door de duinen werd ik aan de rechterkant duidelijk door mijn haar gestreken (tot over mijn oor). Ik weet zeker dat het geen spinnenweb of een takje is geweest, het voelde écht aan als een ”onzichtbare hand” die langs de rechterkant van mijn hoofd ging, bijna op het tedere af, maar heel duidelijk voelbaar.”

Ook R., een andere onderzoeker van het team, zou volgens haar iets vreemd gevoeld hebben.

“R. had, toen we even op een bankje gingen zitten ineens een heel koude wind in zijn nek. Ik weet dat het moeilijk is om zoiets in te schatten omdat het een buitenlocatie is, dus moet je afgaan op de ervaring van de persoon die het meemaakt.
Toen wij gingen voelen, voelde het inderdaad erg koud aan, maar we hadden ons net de zenuwen gelopen en daar hadden we het warm van. Dus kan ook een combinatie zijn geweest van een verhitte huid met een beetje wind erop. Maar volgens zijn eigen zeggen voelde het anders dan ”gewoon wind”.

Achter het raadhuis in het centrum van Oostvoorne liggen de restanten van de Jacobaburcht.
De burcht werd in de late twaalfde of vroege dertiende eeuw gesticht door de heren en vrouwen van Voorne. Op deze plek zou volgens overlevering ook een reusachtig volk geleefd hebben. Ze zouden in prehistorische tijden vanaf het eiland Albion over de Noordzee naar Holland gevaren zijn. Hier in de Maasmond, stichtten zij een burcht of stad genaamd Slavenburg. Dit reuzenvolk werd dan ook de Slaven genoemd. Jacques R.W. Sinninghe vermeld in z’n ‘Hollandsch Sagenboek’ dat er tijdens opgravingen grote spillen werden gevonden, afkomstig van reusachtige kruiwagens.
Twee van dergelijke kruiwagenspillen “ijder soo zwaar als een man soude konnen optillen”, werden ook gevonden te Oostvoorne bij den bouwval van het oude kasteel. Geleerden meenden daarom dat hier Slavenburgh stond, want de wilde Slaven, waarvan de kronieken wagen, waren ook “al te groote reusen.”
30 oktober 2005, rond half zes in de avond, komt een echtpaar met hun dochter van het strand van de Maasvlakte nabij Oostvoorne. Ze zijn wezen wandelen en staan op het punt om de auto weer in te stappen. Toen zagen ze een fel witte lichtbol van pak hem beet een centimeter doorsnee. De bol bleef plusminus een minuut lang hangen, om vervolgens eensklaps te verdwijnen. De toeschouwers zijn met stomheid geslagen. Als ze later op de snelweg rijden, zien de vrouw en dochter de bol weer, maar nu groter. De man zet de auto weer aan de kant, maar als ze uitstappen is de UFO uit het zicht verdwenen.

Een echtpaar ziet op woensdag 7 januari 2008 rond 19:30 vanuit de huiskamer een UFO boven de Frans van Borselenlaan en Vrouwe Machteldweg. De man rent naar buiten en ziet boven de lagere school, De Driehoek, een heftig schijnende lichtbundel met een geel en rode omranding. Het voorwerp had iets weg van een elektrische straalkachel. De vrouw dacht in eerste instantie dat er een afgebroken vliegtuigmotor op hun afkwam, maar het week op het laatste moment af naar boven toe. Het voorwerp bevond zich zo’n 10 meter afstand van de man en het maakte geen geluid en er straalde ook geen warmte vanaf. Hij rent weer terug naar z’n vrouw die in de achtertuin staat en samen zien ze het object zigzaggend de hemel weer in terugschieten, “met een snelheid van zeker 50 keer zo snel als de snelste straaljager”.

Op tweede kerstdag zien een paar getuigen, omstreeks 16:30, een groep rode bollen in de lucht boven Oostvoorne. Ze hingen stil, maar gingen opeens versnellen en waren weg. Ze zijn in een uur tijd zo’n 5 keer teruggekomen. Ze konden niet verklaren wat het was.

TM 4905 - Dwaallichten (stalkaarsen)    TM 4905 - Dwaallichten (stalkaarsen)

Beschrijving

Opsomming van mysterieuze verschijnselen rond Oostvoorne; in een meertje zijn de Betjeskelder en de Rots van Rockanje genoemd naar een liefdespaar. Rond de Tenellaplas zijn dwaallichten waargenomen. In de buurt van Oostvoorne bouwden reuzen ooit hun Slavenburg. Er zijn ook verschillende UFOs in de buurt waargenomen.

Ingezonden in de Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut

Rockanje’s Rots    Rockanje’s Rots