Een sage (internet), vrijdag 27 augustus 2010

Hoofdtekst

E., een vrouw uit IJmuiden, werkte in het vroegere psychiatrisch ziekenhuis op de grens Bloemendaal Santpoort. Het zit tegenover de Ruïne van Brederode.

“Ik heb 2 jaar op dat terrein moeten werken, omdat onze afdeling met dementerende ouderen uit het ziekenhuis in IJmuiden moest. Ik kan je 1 ding zeggen als je in geesten gelooft. Daar is het echt eng!! Wij hadden daar op elke kamer een bewegingssensor voor bewoners die valgevaarlijk zijn, deze stonden aan zodra die bewoner op de kamer was, als de heer/mevrouw dan beweegt komt dat op een telefoon door bij ons. Alle kamers hadden gewoon een nummer. Zo hadden we een kamer, de achterste kamer, nummer 13, die heel lang leeg stond omdat we geen nieuwe aanmeldingen hadden. Dagenlang is die sensor bij ons af gegaan op de telefoon, terwijl de sensor uit stond. Technische dienst, alles heeft er naar gekeken, maar was geen verklaring voor. Ook kregen we op een gegeven moment een kamernummer door waar geen eens zo'n sensor zat, was namelijk de spoelruimte (pospoeler). Ook is het zo dat ik een keer op een collega stond te wachten voor een slaapkamer, toen ik opeens in mijn ooghoek een zwarte schim zag. Er staat op het PZ-terrein ook een oude wasserette waar ik altijd langs moest rijden voordat ik naar me werk kon, heb er nog nooit iets gezien, maar het beangstigde me zeer als ik er langs moest. Het blijkt ook dat op dit terrein vroeger veel moorden en zelfmoorden zijn gepleegd.

Het ziekenhuis in IJmuiden waar de afdeling waar ik werkte eerst zat, het Zeewegziekenhuis, was ook geen pretje. Voordat het gesloopt werd liep er een bewaker met hond. Wij werkte op de 5e etage, op de 5e etage zat vroeger, toen het ziekenhuis nog volop draaide, de kinderafdeling. De bewaker ging alle afdelingen af met zijn hond, eenmaal op de 5e etage wilde de hond absoluut niet uit de lift vandaan en hoorde de man allemaal kinderen huilen (dit zijn de verhalen i.i.g. die hier rond gaan).

Op de manege waar ik ben begonnen met paardrijden bleken ook geesten te zijn. Een aantal vriendinnen van mij hebben daar een meisje in een witte jurk gezien met een bos bloemen. Het bleek dat op de plaats waar de manege staat vroeger een kwekerij heeft gezeten waar blijkbaar een jong meisje is overleden. Ik heb het wel eens gehad dat ik met nog 2 meiden aan het rijden was in de bak, verder was er niemand op de manege ook de eigenaar niet, we hadden de radio in de kantine aangezet op radio 538, opeens horen we hele oude klassieke muziek, muziek die je nu absoluut niet meer hoort op de radio. Toen ging ie opeens weer op 538 en daarna weer op de klassieke muziek, we hebben het maar laten gaan.
Ook is het een keer gebeurd dat er een aantal meiden op de manege bleven slapen, de eigenaar sliep hier ook, midden in de nacht word er in ene op de deur geklopt, dus de eigenaar gaat kijken, helemaal niemand, tot 2x aan toe werd er heel hard geklopt maar er was absoluut niemand buiten.

Ook bij crematorium Westerveld in Driehuis staat ernaast een huis wat blijkt te spoken daar weet ik de verhalen alleen niet van.”

SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.    SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.

Beschrijving

De vertelster werkt in de zorg en heeft in instellingen de nodige ervaringen met geesten opgedaan. Op een afdeling registreert een sensor beweging, terwijl er geen patiënt ligt. Er komen ook meldingen van waar geen sensor is. In een manege spookt het ook. Er is een schim van een meisje in een witte jurk met bloemen in haar hand gezien. En een radio speelde er eens plotseling klassieke muziek. 's Nachts werden er eens klopgeluiden gehoord. In Driehuis staat er naast het crematorium ook een spookhuis.

Ingezonden in de Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut

De verteller kent het verhaal via E. uit IJmuiden.