WITW011 - Van reuzen en hunebedden

Hoofdtekst

Dat er vroeger reuzen in Drenthe geleefd hebben werd door de bevolking zeker aangenomen, al was het alleen door de aanwezigheid van de 'Dikke Stienen': de hunebedden.
Dat de reuzen de zwaarste als knikkers gebruikten, wordt vooral langs de Hondsrug verteld.
De hunebedden om Borger zijn volgens de overlevering als volgt gebruikt: de reuzen wierpen elkaar de stenen toe. Van Buinen naar Borger, van Borger naar Drouwen. Precies op de plaats!
Niet altijd echter gooiden ze ver genoeg. Daarom liggen de hunebedden in Gieten en Rolde buiten het dorp.
Ook groeven ze soms stroompjes om droog te kunnen wonen. De Koekanger A is zo bochtig uitgevallen, omdat de reus, die er aan werkte steeds naar de grond keek. Uit het zand, dat hij uit zijn grote klompen schudde ontstonden de heugten - de heuveltjes.
Aan het Reuzendiepje bij Roden werkten verschillende reuzen. Elk deed dat op zijn eigen manier en dat is de reden dat het Diepje tussen Lieveren en Roden zo kronkelt.
Tussen Dwingeloo en Ruinen hadded de reuzen ruzie. Ze vochten fel en gooiden elkaar zo hard tegen de grond, dat er deuken in de bodem kwamen. Vandaar de vele plassen om Kraloo.
Dat de reuzen sterke handen hadden toont de deksteen van het Emmer Hunebed, waar men nog kan zien met hoeveel kracht zo'n reus die steen vastgepakt heeft: een afdruk van zijn knuist staat er nog in! Zo werd gezegd. Maar in Emmen wist met ook, dat koning Lodewijk Napoleon zijn paard op deze deksteen had laten springen om zo beter do omgeving te kunnen overzien.
Dat het met kracht gebeurde is nog zichtbaar: ''t Iezer van Napoleon zien peerd' is op de deksten te zien.

Beschrijving

Verhalen over reuzen bij het ontstaan van hunnebedden, waterlopen; herkomst van afdruk van vuist reus en hoefijzer op hunnebed.

Bron

J. Poortman: Van reuzen en hunebedden. Witte Wieven: de meest bekende volksverhalen uit Drenthe. Samenst. Emmy Wijnholds-Schuster. 4e dr. Zuidwolde, 2001. p. 41-42

1951
Eerder verschenen in J. Poortman: Drenthe: een handboek voor het kennen van het Drentsche leven in voorbije eeuwen. Deel 2. Meppel, 1951

Koekange    Koekange

Kraloo    Kraloo