Een personal narrative (internet), donderdag 19 augustus 2010

Hoofdtekst

Paranormaal begaafd ben ik niet, maar wel gevoelig voor de aanwezigheid van entiteiten. Soms sterker, en soms minder sterk. Op sommige plaatsen kan ik duidelijk voelen dat er meer is, terwijl een zwakke entiteit ook rustig aan mij voorbij kan gaan.

De plek waar ik voor het eerst 'kennis maakte' met een entiteit was in mijn ouderlijk huis. Vroeger stond ik er nooit bij stil dat het gevoel wat ik op zolder kreeg iets speciaals was. Het was er gewoon altijd, soms voelde het onbehaaglijk, maar ik ben er nooit bang voor geweest. Ik vond het wel altijd eng om in het donker in de spiegel te kijken, want dan had ik het gevoel dat ik ze achter me kon zien staan.
Mijn moeder vertelde me eens dat ze 's nachts wakker werd en dan 2 gedaantes naast haar bed zag staan. Een oudere vrouw en een jong meisje in ouderwetse kledij. Het 'paranormaal gevoelig' zijn heb ik dus van mijn moeder. Mijn zusje heeft dezelfde gevoelens als ik, maar is er bang voor en wil zich er niet voor open stellen. Mijn moeder wil er verder niks van weten, en laat dus ook niet toe dat ze ook maar iets zou kunnen voelen wat ze niet kan zien.
Het huis waarin ik ben opgegroeid heeft overigens geen spannende achtergrond. Een normaal rijtjeshuis in een kleine stad, in het midden van Nederland.

Voor mijn studie heb ik een tijdje in Drenthe gewoond, en in deze oude boerderij waren flink wat entiteiten aanwezig. In mijn slaapkamer was bijna altijd iemand aanwezig, en in de woonkeuken was het vaak ook wat drukker dan je zou denken.
De dochter van mijn baas leek ze wel te 'zien'. Al was de ruimte nog zo druk, soms keek ze vanuit haar kinderstoel gewoon naar een punt waar niemand stond en begon te lachen en te zwaaien.

Gelukkig zijn al mijn ervaringen positief, nog nooit heb ik een negatieve entiteit meegemaakt. Hierdoor ben ik ook nooit bang geweest, en wanneer ik me niet helemaal fijn voel bij de aanwezigen, vraag ik gewoon of 'ze' weg willen gaan en dan verdwijnt het gevoel meestal ook wel. (Jitske P.)

De verteller is altijd gevoelig geweest voor entiteiten, ook haar moeder en zus zien wel eens wat.

Ingezonden in de Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut