Een mop (boek), derde kwart 17e eeuw

Hoofdtekst

Prins Willem van Orange, noch page bij keyser Karel, hadt het eens verbruyt. De keyser sondt hem met een uriasbriefje na den stalmeester. Willem, lont ruykende, vont daer den grave van Egmont of soo een compagnon. R. 'De keyser heeft mij desen brief aen de stalmeester te bestellen gegeven en ik heb een noodsaeckelijcke boodschap.' Hij dêe het en brenger deses, volgens de teneur van 't briefje, kreeg braef voor sijn gat.

VDK 0921J* - De brutale jongen en de heer    VDK 0921J* - De brutale jongen en de heer

Beschrijving

Toen Willem van Oranje page was bij keizer Karel had hij het eens verbruid. De keizer stuurde hem met een briefje naar de stalmeester, maar Willem vertrouwde het niet en gaf de opdracht met een smoesje aan een van zijn vrienden. Toen die bij de stalmeester kwam kreeg hij, zoals in het briefje stond, een goed pak slaag.

Derde kwart zeventiende eeuw
De brutale jongen en de heer