Een broodjeaapverhaal (boek), 2006

Haagse Courant, 13 december 2002.

[Twee Nederlandse vrouwen gingen een dagje shoppen in Duitsland.] Na uren rondsjokken in een immens overdekt winkelcentrum in Oberhausen ziet een van de vrouwen plotseling een pakketje op de grond liggen. Het pakketje blijkt bij nadere inspectie een leren tas propvol met Amerikaanse dollars, Het zijn allemaal 100 dollar-biljetten en de dames schatten het bedrag na een rappe, vluchtige telling op 100.000 dollar!
[Als ze op het punt staan de tas naar de politie te brengen, zien ze een man met een Arabisch uiterlijk zoekend rondlopen. Hij kan in detail de tas beschrijven die een van de vrouwen achter haar rug houdt.] "Dan heeft u geluk," zegt de vrouw en overhandigt hem de tas. Stomverbaasd neemt de man hem aan en nodigt prompt beide vriendinnen uit met hem mee te gaan naar een vlakbij gelegen juwelier. Daar mogen ze allebei, geeft niet wat, iets uitzoeken. Maar dat weigeren ze, ook nadat de man er herhaaldelijk sterk op aandringt. Ook een beloning willen ze niet hebben, en hoewel de nerveuze man hen smeekt dat geld toch maar vooral te accepteren, laten ze zich niet overhalen. Opeens valt de vreemdeling stil, denkt diep na en fluistert de dames de volgende bloedstollende tekst toe: "Ik wil u toch iets geven! daarom zeg ik u: kom hier vóór kerst niet meer terug. U moet me beloven, doe dat niet!" En weg is hij.

TM 8043 - VS onder vuur    TM 8043 - VS onder vuur

Beschrijving

Een krantenbericht over twee vrouwen die in een druk winkelcentrum een pakketje vol met geld teruggeven aan een Arabier. Hij wil ze belonen, maar ze weigeren iets aan te nemen. De man vertelt ze uiteindelijk om tot na de kerst weg te blijven van het winkelcentrum. Er zou een terroristische aanslag plaatsvinden.

Peter Burger: De jacht op de veluwepoema. Amsterdam 2006, p.92-93

VS onder vuur