BJANSS019 - Heksen en gedaanteverwisseling

Heksen en gedaanteverwisseling
In Middelbeers woonde vroeger een heks die Sjoosje Friedjes heette. Eens gaf zij een jongetje een appel met de woorden: ‘Hier, eet die maar lekker op.’
Blij ging het kind met de appel in zijn broekzak naar huis. Daar wilde hij de appel uit zijn zak halen. Maar in plaats van een appel sprong er een dikke, vette pad uit. De appel was verdwenen.
Sjoosje Friedjes gaf ook eens een appel aan een kind dat hem op zijn beurt aan een varken moest geven. De volgende morgen lag het varken dood in het hok.

Onderwerp

SINSAG 0586 - Von Hexe empfangene Äpfel verwandeln sich in Kröten    SINSAG 0586 - Von Hexe empfangene Äpfel verwandeln sich in Kröten

Beschrijving

Door vrouw gegeven appel is veranderd in een pad; na het eten van een door vrouw gegeven appel aan een varken ligt dat de volgende dag dood in het hok.

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater - Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p. 25-26.

Von Hexe empfangene Äpfel verwandeln sich in Kröten

Middelbeers    Middelbeers