BJANSS028 - Vastzetten van mens en dier

vastzetten van mens en dier
Op de heide van Halve Miel in Oerle woonde vroeger een heks met haar dochter, die ook een heks was. Dit tweetal hield er een herberg op na, die net langs de weg stond waar de boeren en de voerlui voorbijkwamen, als ze naar Eindhoven of naar Tilburg gingen om daar hun waren aan de man te brengen. Niemand durfde het te wagen het cafeetje voorbij te gaan zonder een borreltje - toentertijd drie cent - te drinken. Deed iemand dat niet, dan kon hij er zeker van zijn te verdwalen op de uitgestrekte heide. 'Laat ze maar lopen,' zei de oude heks dan tegen haar dochter, 'ze komen vanzelf wel weer terug.'
En inderdaad kwamen ze steeds terug. En als zo'n verdwaald iemand een of meer borreltjes gedronken en betaald had, kon hij weer heengaan zonder nog een keer te verdwalen. Daar zorgden moeder en dochter dan wel voor.

Beschrijving

Passanten die niet aanleggen bij de herberg van een heks verdwalen op de heide en komen weer terug. Na het kopen van een borrel verdwaalt men niet.

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater - Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p. 31.

Halve Miel    Halve Miel

Oerle    Oerle