BJANSS059 - Handel met de duivel

HANDEL MET DE DUIVEL

Er was eens een boerendochter uit Hapert die gek was op dansen. Zo erg zelfs, dat ze op een avond, toen ze geen jongen kon krijgen om mee te dansen, de duivel opriep om met haar te dansen. Daar verscheen het zwarte heerschap en stelde voor met haar te dansen, mits zij haar ziel aan hem wilde verkopen. Zij stemde toe.
Nu danste de duivel met het meisje door het bakhuis, in zo’n wilde vaart dat het hele huis ervan dreunde. Daar kwam de nachtwaker, die zijn ronde deed, voorbij het bakhuis en door het lawaai dat hij hoorde keek hij door het geopende venster naar binnen, de kamer in. Toen zag hij het paar dansen. Aan de bokkepoten van het dansende heerschap zag de nachtwaker dat het de duivel was. Moedig ging hij, gewapend met zijn stok, door het raam naar binnen om de duivel te verjagen. Woedend liet de duivel het meisje los en sprong met een machtige sprong door het raam naar buiten.
Even later kwam hij echter weer terug om met de nachtwaker af te rekenen. Maar de nachtwaker sloeg een kruis en riep de duivel toe: ‘Je kunt me niets maken, omdat ik gezegend ben!’ Op zo iemand had de duivel natuurlijk geen vat en hij moest zowel de nachtwaker als het meisje laten gaan en zonder buit naar de hel terugkeren.

Onderwerp

SINSAG 0902 - Teufel tanzt mit Mädchen (Mann), das tanzen will, wenn es auch mit dem Teufel wäre. Erkannt am Pferdefuss. (Bocksfuss).    SINSAG 0902 - Teufel tanzt mit Mädchen (Mann), das tanzen will, wenn es auch mit dem Teufel wäre. Erkannt am Pferdefuss. (Bocksfuss).

Beschrijving

Meisje wil zo graag dansen dat ze de duivel aanroept. Die wil wel met haar dansen als ze haar ziel verkoopt. De nachtwaker ziet aan de bokkepoten dat het de duivel is en verjaagt hem. Als de duivel hem bedreigt zegt de man dat hem niets kan overkomen omdat hij gezegend is. De duivel moet zonder buit terug naar de hel.

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater - Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p. 70.

1978
Teufel tanzt mit Mädchen (Mann), das tanzen will, wenn es auch mit dem Teufel wäre. Erkannt am Pferdefuss. (Bocksfuss) & SINSAG 0916 Kampf mit dem Teufel

Hapert    Hapert

Hapert (Noord-Brabant)    Hapert (Noord-Brabant)