GENDT031 - Oneerlijke mensen keren na hun dood terug

Een sage (mondeling), januari 1965

Hoofdtekst

Minse, die oneerlijk zien gewes, die d’aander minse nie genoeg betoalde, of op ’n aand’re manier afzette of bedroge, kossenet ien ’t graf nied uuthouwe. No den dood en de begraffenis zage de minse ze dan soms buten op de bank zitten, of over ’n hekkepos leune of zoiets. En ge kos ze dan goed terugkenne. Zo kwam Dos M. ok terug. Hé’j was duk oneerlijk gewes. Bé’j zien begraffenis gieng ’t ok al vremd. De pèrd kosse de kis hos nie trekke. Zo zwoar was ’t liek. Mar ze hemmenum toch begrave. Mar hé’j kwam gaauw terug. Want toe inkele minse, die van ’t kerkhof terugkwame nève zien huus opgienge, zagen ze ’m over de echedeur hange.

SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.    SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.

Beschrijving

Oneerlijke mensen kunnen het in hun graf niet uithouden en keren na hun dood terug. Bij een oneerlijke man werd de kist bij de begrafenis bovendien zo zwaar dat het paard hem haast niet meer kon trekken.

Bron

M.H. Dinnissen: <i>Volksverhalen uit Gendt.</i> Amsterdam 1993. Ed. A.J. Dekker & J.J. Schell (Nederlandse volksverhalen, deel 3)

Andere vertellers van dit verhaal:
Peters, G. (December 1964)