DIEREN001 - Jonge poesjes als levend slangenvoer

Een broodjeaapverhaal (internet), maandag 05 december 2005

Hoofdtekst

Biedt uw kittens nooit gratis aan, want de kans is groot dat ze levend verorberd worden door slangen. Diverse internetsites waarschuwen momenteel voor reptielenhouders die hun slangen voeren met gratis poesjes. 'Een luguber verhaal, maar desondanks een aannemelijk verhaal', volgens Peter Klaver, dierenarts in exotische dieren.

Ook Martin Gaus en dierenarts Herman Aa zeggen sterk het vermoeden te hebben dat gratis kittens als prooi voor slangen worden ingezet. 'Het is goed er aandacht aan te besteden', volgens Gaus. 'Al was het alleen om kattenliefhebbers alert te maken.'

Concrete bewijzen hebben de dierspecialisten niet. Logisch, aangezien slangenhouders nooit zullen toegeven dat ze levende kittens voeren aan hun dieren. Wellicht om de nodige problemen te voorkomen, want een dergelijke bekentenis zal menig dierenliefhebber flink tegen de borst stuiten.

Dierenarts in exotische dieren Peter Klaver zegt zich zeker te kunnen voorstellen dat het gebeurt. Hij legt uit dat slangen doorgaans alleen levende dieren eten, tenzij ze anders worden getraind. 'Dit voer bestaat bij kleine slangen normaal gesproken uit muizen en ratten. Bij grote slangen echter worden ook cavia's en konijnen ingezet. Dat is reeds een bekend verhaal, ondanks dat ook hier veel mensen de rillingen van over het lijf lopen.' Over jonge poezen als levend slangenvoer zegt Klaver vaker verhalen gehoord te hebben. Hij legt uit het zich te kunnen voorstellen, temeer omdat ze vaak gratis worden aangeboden op internet. 'In tegenstelling tot cavia's en konijnen die geld kosten. Geen slangenhouder die het echter zal toegeven uit angst voor opstanden.'

Dat blijkt ook uit onderzoek van deze krant waarin een drietal slangenhouders uit Twente werd ondervraagd. Op de vraag of ze bekend zijn met het gratis kittenverhaal reageerden ze allen ontkennend. Geen van drie beweerde er ooit van gehoord te hebben en unaniem beweerden ze geen cavia's of konijnen te voeren, slechts muizen en ratten.

Menig bezoeker van de dierenchatforums op het internet zegt daarentegen geen verschil te hebben tussen cavia's, konijnen en kittens. Een dier met een pluizige uitstraling levend te laten verorberen is sowieso zielig. Met muizen en ratten hebben mensen beduidend minder moeite. Immers slangen moeten toch ook eten?

Volgens Peter Klaver is het een kwestie van afvragen waar de grens ligt. 'Sommige mensen hebben nog steeds moeite met een worm aan een haak. Laat staan hoe ze reageren als een jong poesje levend wordt verorberd door een slang.'

Kattenhouders die hun kittens te koop aanbieden doen er volgens Klaver verstandig aan een verklaring te laten ondertekenen door de koper. 'Dit om er zeker van te zijn dat ze een goed tehuis krijgen. Wanneer bij de verkoper van de kittens de adresgegevens van de nieuwe eigenaar bekend zijn, valt er altijd te controleren of er daadwerkelijk geen misbruik wordt gemaakt van het jonge leven.'

Tot slot vermeld Klaver dat poezen eigenlijk helemaal niet geschikt zijn als slangenvoer. 'Het is slechts vel en bot, daar raakt een slang echt niet verzadigd van.'

Om maar een voorbeeld te noemen legt de dierenarts uit dat een slang van dertig kilo twee tot drie levende konijnen gelijk aan kan. 'Maar dan heeft hij ook voor zes weken genoeg.' Hoeveel slangenhouders Nederland precies telt, weet Klaver niet nauwkeurig te vermelden. Wel dat er alleen in Twente al tientallen mensen wonen die slangen als huisdier houden.

Eigenaren van slangen voeren hun dieren soms met gratis aangeboden jonge katjes.

Peter Klaver    Peter Klaver