INZ00399 - Kasteel Well te Bergen, Limburg

Een sage (internet), zaterdag 18 september 2010

Kasteel Well te Bergen, Limburg

"Dit kasteel oogt van buiten nog erg mooi, hoewel het ook flink gebombardeerd is tijdens de oorlog. Er is nog 1 toren over van de 4, maar dit is alleen nog een omhulsel. To the point dus: ja er is een spookverhaal: Vroeger woonde het geslacht Lidl (of Liedl) in het kasteel. Ze hadden een meisje genaamd Sophie. Dit meisje is gestorven aan tuberculose toen ze 15 jaar was in het kasteel en schijnt nog steeds rond te waren. Ze is dus wel eens gezien door mensen. Welk tijdstip/jaartal is mij onbekend. De kamers zijn ook naar haar genoemd, Sophie's Room, Sophie's Kitchen etc. In het Engels omdat het nu in het bezit is van het Emerson College in Boston en dus woonverblijf en studieplaats is voor Amerikaanse studenten. Normaliter is dit dus nooit toegankelijk.

Verder waren er ooit 2 kasteelheren die beiden recht hadden op het kasteel. 1 van hen stuurde de ander naar het oorlogsfront met de belofte dat als hij terugkeerde hij de helft van zijn kasteel en grond kreeg, er van uit gaande dat deze man de oorlog niet zou overleven. Dat deed hij echter wel. Dus kreeg hij o.a. het slechte deel van de landerijen, maar hij legde de grond droog en had zo flinke inkomsten. Hij trouwde en kreeg een kind.
Tot de 2e oorlog uitbrak en hij opnieuw naar het front moest en men dacht dat hij dood was.
Zijn vrouw is toen uit liefdesverdiet gestorven. De andere kasteelheer zat met het kleine kind en gooide het, toen hij dacht dat niemand keek, uit de hoge toren naar beneden. Het kind was dood. Jaren later kwam de kasteelheer, die gevangen bleek te zijn door de Fransen terug naar kasteel Well. Hij raakte aan de praat met de man van het veer (pont zeg maar), die hem terloops vertelde dat hij gezien had hoe het kind naar beneden werd gegooid. De man van het veer had geen idee dat hij de kasteelheer van vroeger was, aangezien er vele jaren overheen gingen voor hij terugkeerde. De kasteelheer ging naar het kasteel, sprak met de andere kasteelheer en heeft hem toen een vloek opgelegd. Hij zou mogen blijven wonen op het kasteel, maar er zouden nooit langer dan 3 generaties van elke familie op het kasteel kunnen wonen.
En zo is het ook gebleken..."

Beschrijving

Het spookt in kasteel Well, en bovendien is het kasteel vervloekt. Het spook is een 15-jarig meisje, gestorven aan tbc. De vloek is afkomstig van een kasteelheer die hoorde dat zijn kind door zijn rivaal uit het raam van de kasteeltoren was gegooid.

Ingezonden in de Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut

Verteld door Wendy uit Wanssum op 12-09-2010