GENDT157 - Spookhuis

Een sage (mondeling), vrijdag 16 december 1966

Hoofdtekst

Opten Dries wonde Groadus Mielder en nèven ’m wonde zien zwoager Jan Huting. Groadus gieng dood en wier begrave. Op ’n keer was Jan Huting on ’t hout hakke vör de kachel en zien zoon ston nèven’m. Opens zèj die: “Voader, kiek ’s nor ’t huus van ome Groadus. Die kiekt dör ’t raam hirrenopper [hier op aan]”. Jan Huting keek en zag ’t ok duidelijk. Gaauw dornoa wier da huus verkoch on Piet Pruin. Die gieng er mè zien huushoue ien wone. Mar da liep nie bes af. ’t Spoktener. ’s Nachs hörde ze ielke keer kloppe en boke, net of ’t huus afgebroke zou worre. De minse kosseneter*** hos nie mer ien uuthoue. De burluj stonne soaves op ’n afstand van vieftig, zestig meter te luustere. Ze ware ok bang. Da kos nie langer zo. En Pruin gieng nor de pestoor. Die kwam medden poater. En die zègende same ’t huus. En toe was ’t afgelope.
Vgl. Bandopname III, verhaal 4.

SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.    SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.

Beschrijving

Een man en zijn zoon zien ineens de buurman, die onlangs is overleden, naar hen kijken vanuit het raam. Vlak daarna komt daar een ander huishouden wonen. Die kunnen het er haast niet uithouden; het spookt er. Ze horen 's nachts kloppen en bonken. Als de pastoor en de pater komen om het huis te zegenen, houdt het op.

Andere Tote spuken.

Dries    Dries