GENDT168 - Waarzegster

Een sage (mondeling), vrijdag 16 december 1966

Hoofdtekst

Toe ik bé’j Veenhuus in Huse as smidsknechje diende, was er nog ’n knech bé’j die smid. Op ’n keer sproke we samen af um es nor ’n woarzegster in Oarem te goan. ’t Was alleen mar uut spitsboeveré’j. Toe we bé’j de vrouw kwame, liet ze mien ers ’n foto zien. En ze zèj: “Hier, die foto is van een meisje, waar je later mee zult trouwen”. Ik keek er heel goed nor. Lotter kreeg ik verkering. En ik zag drek al bé’j de erste kennismaking, dat ’t de eigeste dern was, die ’k bé’j de woarzegster opte foto had gezien. En ik bun er mè getrouwd en gelukkig mè gewes. ’t Was dus wel uutgekomme. Dornoa noom de vrouw ’n stel koarte. Ik mos er zeuve uuttrekke. Ik deej ’t. En de vrouw noom ze over. Toe gieng ze d’r mè de haand over hin en zèj: “Ge zul lotter veul omgoan mè schèrpe voorwerpe”. En ok da is uutgekomme. Want nie zo bar lang dornoa bun ik slachter geworre. En toe mos ik natuurlijk veul umgoan mè schèrpe messe.
Vgl. Bandopname III, verhaal 15.

SINSAG 0487 - Vorbedeutung anderer Ereignisse.    SINSAG 0487 - Vorbedeutung anderer Ereignisse.

Beschrijving

Een smidsknecht bezoekt een waarzegster met een collega. De waarzegster laat hem een foto zien van een meisje en beweert dat het zijn toekomstige echtgenote zal worden. Ook laat ze hem kaarten trekken en voorspelt dat hij met scherpe voorwerpen zal gaan werken. Beide voorspellingen komen uit.

Vorbedeutung anderer Ereignisse.

Veenhuus    Veenhuus