GENDT200 - Spook belemmert de doorgang

Een sage (mondeling), vrijdag 24 februari 1967

Hoofdtekst

Voader was no Oarum gewes en gieng soaves loat no huus. Da gieng vroeger allemol te voet. Halfweg Huse ston ’r ’n groot gespens opte weg. ’t Was ’n gedoante es ’n pjerd mè gloeiende oge ien de kop. Voader dorster nie vörbé’j. Hé’j gieng ’n hele umweg make. Mar ’t pjerd liep medd’m mee over ’n aandre weg, dezelfde kant op. En toe voader op ’t eind van de weg was, ston ’t gespens dor ok wer. Toe mos voader over ’n vonder en hé’j doch, as ’t spook ter mar nie over wil, es ik ter over wil goan. Mar da viel mee. De gedoante drèjde rechsaf en voader kos deurlope no huus.

Beschrijving

Een man gaat te voet 's avonds laat naar huis. Opeens ziet hij een gedaante op de weg. Het lijkt op een paard met gloeiende ogen. De man maakt een omweg, maar het paard loopt mee. Als hij over de vonder (plank over de sloot) gaat, raakt hij de gedaante kwijt.

24 en 28 februari en 2 maart 1967
Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn)