GENDT226 - Vrijmetselaar

Een sage (mondeling), augustus 1967

Hoofdtekst

Vroeger waren ’r vrijmetselaars. En d’r ware twee groepe. Kwam je bé’j de rieke groep dan had je je kosje gekoch. Bé’j de twidde groep, de èrme, mos je werke. De lede van de werkgroep hadde ’n werkkamertje. Dor zate gin vensters ien. ’t Was er hardstikke duuster. En die lede krege kleine gouwe gereedschappe: ’n trufelke, ’n hamerke en ’n voegspieker. Da ware de tekens, daj onder de groep was. As zo’n lui gen geld mer hadde, ginge ze wa metsele ien ’t kamertje. En dan broch de duvel geld. De rieke vrijmetselaars hoefde nie te werke. Ze hadde geld zat. Alle groepe kwame elk joar ’n keer bij mekoare. En dan wier d’r gelot, wie er da joar on gleuve mos. Wie ’t lot trof, mos stèrve.

TM 2900 - Vrijmetselaars    TM 2900 - Vrijmetselaars

Beschrijving

Vroeger waren er twee groepen vrijmetselaars. In de rijke groep hoefde je niks te doen, in de arme groep moest je werken. De werkers hadden een werkkamer zonder ramen en ze kregen een driedelig gereedschapssetje. De groepen kwamen elk jaar bij elkaar. Er werd dan geloot en wie het lot trof, moest sterven.

Verteller heeft dit verhaal van zijn vader gehoord.
Vrijmetselaars