GENDT267 - Man ziet ongeluk van tevoren

Een sage (mondeling), augustus 1967

Hoofdtekst

Kees had ok ’t ongeluk van Nöl Tunnisse al drie of vier wèke vöraf gezien. Hé’j zèj: “Doar bé’j de Woal gebeurt ’n ongeluk. Dor löp veul volk nor ’t turfschip* on de loswal. Mar ik weet nie, wie ’r verongelukt. Drie weke lotter gebeurde ’t ongeluk. Nöl Tunnisse was van ’t schip afgevalle. Er wèjde ’n flinke störm. Dordeur sloeg ’r ’n luuk af. Da kreeg Nöl tegen ’m on. En hé’j sloeg over boord en kwam op zien kop ien de slemp [modder] terech. De schipper zat ien de roef koffie te drinke en had ’r dus niks van gehörd of gezien. Mar de werkminse on de kant hadde ’n schraauw gehörd. Ze liepe nor ’t schip en ze riepe de schipper. Die zèj: “Ik weet nie precies, woar ie van ’t schip gevallen is. Durrum durf ik niet te duke”. - Lotter hebbe ze Tunnisse opgedregd. Kees had wer geliek gehad.

* Turfschepen legden vroeger aan bij de steenfabrieken langs de Waal. De turf werd gebruikt bij ’t stoken in de steenovens.
Dit verhaal werd ook, natuurlijk anders, verteld door J. v.d. Brink, verslag 5 augustus 1965 (nr. 175).

SINSAG 0486 - Andere Todesvorzeichen.    SINSAG 0486 - Andere Todesvorzeichen.

Beschrijving

Een man kon een ongeluk van tevoren zien aankomen. Hij voorspelde dat het bij een rivier (Waal) zou gebeuren. Drie of vier weken later ging daar inderdaad een man overboord die verdronk.

Andere Todesvorzeichen.

Kees    Kees