GENDT277 - Stem uit het water

Een sage (mondeling), zaterdag 13 januari 1968

Hoofdtekst

Ja, dor* het ik duk zat van gehörd. Mien moeder het ’t wel honderd kere verteld. Die kwam van Herveld, en doar is ’t ok gebeurd. De Woal was bar hoog. ’t Begos gevoarlijk te worre vör den diek. Durrum was er ok diekschouw. Een bruur van moeder mos er ok on meedoen. De boere, die vör den diekschouw ware ongeweze, mossen ok snachs wake. Ze reje dan op ’t pjerd over den diek en keke goed uut. Ieder had zien eigen stuk. Midden ien de nach kwame ze ’n keer mee z’n drieë bé’j mekoar. En ze protte ekkes. Mee zien tweeë zoue ze wer terugrijje. Den ene mos den aandre kant op. Toen ze zo’n tweehonderd meter van mekoare ware, hörde ze ienens hard roepe:

De tijd is er, maar de man is er nog niet

Ze dochte: “Wa is da?” Ze drèjden um en rejen ’r op af. Mar toe ze zo’n poar honderd meter wieër ware, brok den diek ienens af. Het woater gotste dör ’t gat. Da was al bar groot. Ze zage man en pjerd drieve. Die zoue wel verongelukke. En de twee aandre kosten ’r niks on doen. ’t Pjerd is nie verdronke. ’t Had zien eige gered. Pèrd kunne goed zwemme. Ze vonden ’t pjerd den aandre mèr terug. En ’t mekierde niks. De man hemme ze ers ’n mond lotter [gevonden]. Ja, moeder het da duk verteld. D’r bruur was ’r soaves mee thuus gekomme. En die het ’t ok duk verteld. De Woal was bé’j de jamfabriek dör den diek gegoan. De kolk is er nog.

Beschrijving

Het water in een rivier staat hoog en een aantal mannen heeft 's nachts dijkwacht. Dan horen ze een stem in het water: "De tijd is er, maar waar is de man?" Vervolgens breekt de dijk ergens door en ze zien een man en een paard drijven. Het paard overleeft het, maar de man wordt pas een maand later gevonden.

13 januari en 25 februari 1968
"Hier ist die Zeit, wo ist der Mann?"