GENDT280 - Ongeval wordt van tevoren waargenomen

Een sage (mondeling), zaterdag 13 januari 1968

Hoofdtekst

We moste vroeger bé’j ons thuus telegramme bestelle. Op ’n oavend moste we nor de Zandbèrg, achter opte polder. Nor de stenfabriek, ge wit wel. Jan Joosten en Hend Bannings, jonges bé’j ons uut de buurt, zoue ekkes meegoan. We ware zo’n joar of achttien, negentien oud. Twee van onze hund zoue ok mee. Toen we terugkwame en op zo’n trèj of vijf van ’t hekke ware, ging da uut z’n eige ope. De honde dörfden ’r nie deur. Ze bleve bang zitte. We hadden ’t ’r ok nie op, mar we liepe toch dör ’t hekkegat. De hund ginge gin poot van ons af. Toen we ’n eindje wieër ware, ging ’t hekke von eiges dich. We hörde duidelijk de klink van ’t hekke, da dichsloeg. Dor was gin mins te zien. We ware toch wel wa bang. We zèje ers niks. ’n Poosje dornoa, veertien dage geleuf ik, verongelukte doar bé’j ’t hekke ’n man, die op de Zandberg werkte. Hé’j kwam onder ’t spoor*. Hé’j was dood. ’t Was Schouten uut Doornenburg.

TM 3401 - Het spookhek    TM 3401 - Het spookhek

Beschrijving

Een paar jongens gaan telegrammen bestellen. Als ze bij een hek komen, gaat het vanzelf open en dicht. De honden durven er niet doorheen. Twee weken later verongelukt iemand bij het hek.

13 januari en 25 februari 1968
Dinnissen: * Het spoor: een kleine locomotief met kipkarren achter zich, die de klei naar de opslagplaats of de fabriek vervoerde. Tegenwoordig gebeurt dat met vrachtauto’s. De verteller gebruikte door elkaar: hund en honde. Hund is grotendeels verdwenen.
Het spookhek & SINSAG 0486 Andere Todesvorzeichen.

Jan Joosten    Jan Joosten