GENDT309 - Man kan niet van soldatenknoop afkomen

Een sage (mondeling), zaterdag 03 februari 1968

Hoofdtekst

Voader had es ’n mooie kopere soldoateknoop gevonde. As ie ’m verloor, kwam ie toch ielke keer wer terug. Voader wou er wel vanaf zien. Hé’j vertrouwde ’t nie. En hé’j gooiden ’m ien de put. Mar de knoop kwam terug ien de tes. Hé’j had ’m ok al es ien ’t vuur gegooid. Mar hé’j kwam toch terug. Voader is er toe es ’n keer mee nor de pestoor gegoan. Die zèj: “Ik zal er wel es veur bidde”. “Toe bun ik de knoop kwietgerak en ik het ’m nooit mer terug gezien”, vertelde voader.

Beschrijving

Een man vindt een mooie koperen soldatenknoop. Het lukt hem niet om hem kwijt te raken: de knoop komt telkens weer terug, wat hij er ook mee doet. Dan vraagt hij een pastoor om hulp. Die bidt voor hem en de man heeft de knoop nooit meer terug gezien.

3 februari en 2 maart 1968