GENDT373 - Geestelijke helpt man van toverboek af

Een sage (mondeling), dinsdag 26 augustus 1969

Hoofdtekst

Mien voader was stenescherper bé’j ’n mölder. En grutvoader ok. En die, zèi voader, het duk zat wa verteld. De mölder had ’n jong, die Manus hiette. Net as zien voader. Dus ze hadden ’t over de grote en de kleine Manus. Of ok wel over den ouwe en de jonge Manus. Op ’n keer rolde de jonge Manus met mien grutvoader de zeile van de meuleroeje uut. Want ze mosse gon moale. Toe viel d’r ’n vlermuus uut ’t zeil opte grond. Toe zèi de jonge Manus: “Nou kan ik alles wat ik wil. Ik het ien De Graaf [Grave] opte mèrt ’n buukske gekoch en doar steet ’t allemoal ien”. Den ouwe Manus hörde da. En hé’j kreeg zörg. Hé’j sloot ’t buukske weg ien de kas, lei ’t onder de sukerpot en deej de kasdeur op slot. Mar de kleine Manus kreeg ’t buukske van eiges wer terug. En nou kos ie zien kunsjes uutvoere. Nou ie ’t buukske mar wer terughad. Hé’j verstond nou de zwarte kunst. Ze hadden ’t vroeger duk over de zwarte kunst. De dinge doarvan stonde ien ’t buukske. Bijvoorbeeld iemand stil loate stoan aj dat wou. Zien eigen ien iets veraandere. Woarien kan ik nie zegge.
De jonge Manus deej wel onschuldige dinge, mar zien voader was bang, dat er verkeerde op zoue volge. En durrum gieng ie mette kleine Manus nor de poaters ien Velp [bij Grave] Ze zoue doar ien ’t klooster, woar toe veul poaters ware, gon biechte. Ers gieng den ouwe Manus biechte bé’j de poater-gardioan. Noa de biecht vertelde den ouwe Manus, dattie zörg had over de jonge Manus en wurrum. De gardioan zèi: “Kom gellie straks mar ien den hof. Dan zal ik er de jong wel afhelpen. Gé’j mot dan mar zolang ien de wachkamer blieve”. De jonge Manus zou ers mar ien den hof ien ’t zommerhuuske nor de vogels gon kieke.
Zo gebeurdenet. De gardioan gieng ien den hof wa wandele en bidde. Hé’j had ’n spaansriete stökske bij ’m. Hé’j kwam ielke keer langs ’n treurwilg. En hé’j sloeg dan ielke keer meddet stökske tege den treurwilg. Da hattie ongevèr ’n kwartier gedoan. Toe kwam ie terug bé’j de jong. Die was helemol wit geworre. Noa ongeveer ’n kwartier kon ie wer nor huus toe goan. Soaves vroeg den ouwe Manus on de jong, of hé’j ’t buukske terug moch hemme. De jonge Manus zèi toe: “Ik het ’t nie mer”. En nou kos ie niks mer. Ok nie aster ’n vlermuus uut de zeile viel. Ien da buukske stonde allehande dinge over de zwarte kunst. Doar hadde ze ’t vroeger duk over.

SINSAG 0666 - Zauberer bannt an den Ort.    SINSAG 0666 - Zauberer bannt an den Ort.

Beschrijving

Op een keer gaan een molenaar en zijn zoon de zeilen van de molens uitrollen om te kunnen malen. Dan valt er een vleermuis uit het zeil op de grond. De zoon heeft in een boekje met toverkunst gelezen dat hij nu alles kan toveren wat hij wil. De zoon kan vanaf dan toveren, zoals mensen stil laten staan en andere gedaantes aannemen. Zijn vader is bang dat hij aan zwarte magie gaat doen, dus hij bergt het boekje weg - dit komt echter gewoon weer bij de jongen terug. Dan neemt hij hem mee naar eenklooster om een geestelijke om hulp te vragen. De geestelijke hoort van het probleem en begint te bidden en met een spaansrieten stokje tegen een treurwilg te slaan. Daarna is het boekje van de jongen ineens verdwenen en kan hij niet meer toveren.

26 augustus en 10 oktober 1969
Zauberer bannt an den Ort & SINSAG 0752 Zauberbuch kann nicht verbrannt oder weggegeben werden &