Een sage (mondeling), dinsdag 27 november 1962

Hoofdtekst

Wat ik je nou vertel, is waar gebeurd. M'n tante van wie ik de boerderij huurde, vertelde me eens, dat ze vroeger een pink (1) had, dat elke nacht van de stal afkwam. Ze bevuilde de hooihopen op den deel en maakte de koeien onrustig. Elke nacht ging de man van m'n tante het beestje opnieuw vastzetten. Op een avond zei die boer: "Ik zal hem vastzetten, dat de duvel en z'n ouwe moer hem niet los kunnen maken!" Hij maakt het beest vast met een strop om z'n nek net zoals je een kalf vastmaakt en aan de andere kant ook nog een strop. Twee stroppen om z'n nek. Maar wat beurt d'r? Precies om twaalf uur komt het pink met z'n kop door de bedgordijnen gluren en begon aan de dekens te vreten. De stroppen waren er afgestroopt. Nou, je begrijpt, de boer en boerin verstijfden van schrik! Ze gingen het geval vertellen bij de pastoor en die heeft de stal en de woning gezegend met wijwater en daarbij gebeden en sedertdien bleef het pink vastgebonden staan. Dat is waar gebeurd in Lopik!

(1) Kalf van omstreeks een half jaar

Onderwerp

SINSAG 0608 - Andere Begegnungen mit Hexentieren.    SINSAG 0608 - Andere Begegnungen mit Hexentieren.

Beschrijving

De tante van de verteller had een kalf dat elke nacht van de stal afkwam. Elke nacht ging haar man het beestje opnieuw vastzetten. Op een avond maakte de boer het dier met twee stroppen extra stevig vast. Precies om twaalf uur komt het kalf met de kop door de bedgordijnen gluren en begon aan de dekens te vreten. Ze gingen het geval vertellen bij de pastoor en die heeft de stal en de woning gezegend met wijwater en daarbij gebeden. Sindsdien bleef het kalf vastgebonden staan.

Andere Begegnungen mit Hexentieren.

Lopik    Lopik