Een sage (mondeling), dinsdag 27 november 1962

Hoofdtekst

Bij een boer in Lopik was de vrouw heel ziek. De boer liet de dokter komen. De ziekte werd steeds erger en de boer haalde d'r een strijkster bij (1). Als de zieke boerin in benauwdheid lag en de strijkster kwam haar strijken, was de benauwdheid onmiddellijk weg. Dat gebeurde meermalen. En het vreemdste was, als die zieke boerin in de benauwdheid lag en haar man was op weg naar de strijkster, dan werd de kwaal al minder. Die strijkster woonde twintig kilometer ver weg en moest telkens met paard en tilbury (2) gehaald worden. Wanneer de strijkster bij de boerin was en de pastoor ofde kapelaan kwam de werf op, ging ze gauw weg naar het voorhuis om d'r eigen weg te houden. Dan zei ze: ,Jullie moeten niet zeggen, dat ik hier in huis ben". Dat dokteren met die strijkster heeft vier maanden geduurd. Maar de zieke boerin werd niet beter. Het eigenaardige was, dat in die boerderij vreemde dingen gingen gebeuren. De knoppen van de deuren draaiden rond en als je ging kijken was er geen mens. Dat gebeurde met verschillende deuren van de kamer gelijk. De poppen en de pullen op de schoorsteen stingen allegaar te dansen en vielen d'r niet af. Verder was d'r telkens gebonk en gebons op de zolder en als je ging kijken was er niks. Ook hoorden ze 's nachts het knetteren van vuur, net of d'r een hooiberg afbrandde. Die vrouw werd steed zieker. Ze is gestorven, de strijkster kwam niet meer en alle gespook was in ene keer totaal afgelopen. En iedereen geloofde, dat de strijkster de hand had gehad in die spokerij.

(1) Waarschijnlijk Miet van Dijk uit Hekendorp
(2) Door één paard voortgetrokken tweewielig rijtuigje voor twee personen.

SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste    SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste

Beschrijving

De vrouw van een boer was ziek en de boer liet een strijkster komen, dit hielp in eerste instantie. Als de pastoor langskwam verstopte de strijkster zich snel. De vrouw genas echter niet. In huis vonden rare dingen plaats: deurknoppen die vanzelf draaiden en gebons op zolder. Nadat de vrouw stierf en de strijkster niet meer kwam, stopte ook het gespook.

Andere Hexenkünste

Miet van Dijk    Miet van Dijk