Een sage (mondeling), dinsdag 27 november 1962

Hoofdtekst

Ik weet nog wel, dat ze vroeger de gewoonte hadden om de wegen naar het land te zegenen, te besprenkelen met wijwater. Mijn grootvader heeft me eens verteld, dat d'r een zwarte gedaante over het land (1) van z'n buurman liep en dat die gedaante over een dam in zijn land wilde komen. Telkens probeerde hij een andere dam, er waren drie dammen, maar telkens bleef hij ineens staan omdat mijn grootvader die dammen met wijwater besprenkeld had. Het eigenaardige was, dat het land van de buurman helemaal met stekels (2) kwam te staan, juist waar die donkere gedaante had gelopen.

(1) in Polsbroek
(2) distels

Beschrijving

Een zwarte gedaante liep over het land van de buurman van een boer en de gedaante wilde over een van de drie dammen in het andere land komen. Maar telkens bleef hij ineens staan omdat die dammen met wijwater besprenkeld waren. In het land van de buurman kwamen distels te staan precies daar waar die donkere gedaante had gelopen.

Andere Begegnungen mit dem Teufel

Polsbroek    Polsbroek