Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

KOOIJMAN0122

Een sage (mondeling), woensdag 28 november 1962

Hoofdtekst

Ik had een zere knie. Ik ermee naar Dirke toe. Die knie wordt gestreken. "Morgenavond strijk ik je weer. Dan hoef je niet meer hier te komen. Je gaat bij je thuis maar op een stoel zitten om negen uur en je maakt je knie bloot, dan zal ik je hier vandaan strijken" . Affijn, .'t is de volgende avond en ik vergeet het. Om vijf over negen denk ik er pas aan. Ik maak m'n knie bloot. De volgende dag kom ik Dirke tegen. ,Je was vijf minuten over tijd, hè?" zegt ie, "maar
't gaf niks, hoor, ik heb je vijf minuten later gestreken (1)!."

(1) Het strijken van mens en dier, mensen met spierpijn, paarden die overkoot zijn, koeien met een slakkepoot, komt in deze streken nog zeer veel voor en dikwijls met zeer goede resultaten.

Onderwerp

TM 3102 - Belezer geneest mens of dier    TM 3102 - Belezer geneest mens of dier   

Beschrijving

Verteller had ooit een zere knie en ging daarmee naar ene Dirk. Die zou zijn knie strijken en de volgende avond weer, maar dan op afstand vanuit zijn eigen huis. De volgende avond vergeet de verteller dit en vijf minuten te laat. De strijker wist dit en was zelf ook maar wat later begonnen, zo blijkt de dag erna.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988.

Commentaar

28 november 1962
Belezer geneest mens of dier

Naam Overig in Tekst

Dirk    Dirk   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21