Een sage (mondeling), woensdag 05 december 1962

Hoofdtekst

D'r zat op een keer een Benschopper in een café, in Benschop. Ze zeggen tegen hem: "Als je met schoppenboer naar buiten gaat, kan je daar een fles jenever krijgen", een fles of een borrel, dat weet ik niet. Maar hij dorst niet. Hij bleef zitten. Hij dacht, dat de duvel in 't spel was. Een leegloper noemen ze in Benschop ook wel een schoppenboer.

SINSAG 0685 - Pikbube als Helfer.    SINSAG 0685 - Pikbube als Helfer.

Beschrijving

In een café vertelde men dat een man een fles jenever kon halen als hij samen met de schoppenboer naar buiten ging. De man durfde echter niet, hij verdacht de duivel ervan hier mee te maken te hebben. Sindsdien worden nietsnutten dan ook wel schoppenboer genoemd in Benschop.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 51

Pikbube als Helfer

Benschopper    Benschopper