Een sage (mondeling), woensdag 05 december 1962

Hoofdtekst

Als een kind met de blinde belie geboren was, waren ze vroeger in Benschop bang dat de dokter de helm meenam, stiekum en die verkocht aan iemand die naar Indië ging. Die persoon droeg hem op z'n hart en hij was kogelvrij. Zo'n kind werd dan een blinde baby, omdat die blinde belie niet begraven was. Hij wandelde 's nachts over het kerkhof. Hij zag ook een begrafenis van tevoren. Die met de blinde belie geboren was, was een gelukkig kind. Kreeg voorspoed in z'n leven. Als de helm tenminste begraven wier.

TM 2901 - Helmdragers    TM 2901 - Helmdragers

Beschrijving

Als een kind geboren wordt met een helm en deze begraven werd, zou deze een gelukkig en voorspoedig leven krijgen. Werd de helm echter niet begraven, dan zou het kind blind blijven, 's nachts over het kerkhof dwalen en begrafenissen voorspellen.
Ouders waren vaak bang dat de dokter de helm van het kind stiekem zou verkopen, aangezien het anderen kon beschermen tegen kogels of verdrinking.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 52

Helmdragers

[Blinde Belie]    [Blinde Belie]