Een sage (mondeling), zaterdag 08 december 1962

Hoofdtekst

Bij ons* had je vroeger een hofstee, nou is 't een nieuwe hofstee, maar vroeger was 't een oud spul, daar waren alle jaren een stuk of vier, vijf koeien dood en allejaar een stuk of wat varkens. In die hofstee zat de kwade hand. D'r zat een weeuwvrouw op dat spul, hier uit Langerak. Die mos uitscheie, enkele vanwege die kwaaie hand. Dat zat hierin, haar man was vloekende gestorven. Hij zei, dat ie de hel zag branden. En dat het mis ging op die hofstee, berustte op vroegere slechtigheid.

*in Langerak

TM 3117 - De kwade hand (het boze oog)    TM 3117 - De kwade hand (het boze oog)

Beschrijving

Vroeger was er een hofstee waar een weduwe woonde. Zij scheidde mos uit en elk jaar stierf er veel vee. Dit kwam omdat de kwade hand in de hofstee zat. De man van de weduwe was namelijk vloekend gestorven en vervloekte zo de boerderij.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 57

De kwade hand (het boze oog)

Langerak    Langerak