Een sage (mondeling), zaterdag 08 december 1962

Hoofdtekst

In Termei had je een toverheks, die vergaf een stroper z'n eenden. Maar eenden zijn niet zo gemakkelijk te vergeven. Die stroper ziet die zwarte kat van die heks. Honderden keren schiet hij d'r op! Iedere keer een klap d'r onder en die kat omhoog*! Maar daags daarna was die kat d'r weer. Toen deed die stroper een zilveren dubbeltie op z'n patroon. Eerst de kruit, dan de hagel en dan dat dubbeltie. Daar was een heks niet tegen bestand., Dan bekenden de boze geesten d'r eigen. Als je met een geweer naar een tovenaar wees en d'r zat zilver in dat geweer, daar konden ze niet tegen. Dan riepen ze: "Ik ben de tovenaar!"

*De kat scheen geraakt.

SINSAG 0623 - Der geweihte Schuss    SINSAG 0623 - Der geweihte Schuss

Beschrijving

Een heks is in haar dieren gedaante van een kat onkwetsbaar. De enige manier om haar te laten bekennen dat zij een heks is, is door haar te bedreigen met zilver in het geweer dat je gebruikt.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 58

Der geweihte Schuss

Termei    Termei