Een sage (mondeling), vrijdag 07 december 1962

Hoofdtekst

Ik liep met m'n broer op de tiendeweg*, je weet wel, de tiendeweg bij de Zijdeweg. Inene zien we daar een kerel met een lange trouwjas an, die gek liep te doen. Wij d'r vandoor over een plank op een eilandjie. Daar waren we nog maar net op, of die plank wier weggenomen, door onzichtbare machten zak maar zeggen. We hebben daar een hele tijd gewacht. Toen kwam d'r een pelisie heen en die heb ons daar vandaan gehaald. Die pelisie heb de zaak nog onderzocht, nog een nachie d'r voor geofferd. Niks kenne vinden.

*Die tiendeweg is een kade met gras, die midden door de weiden loopt van Haastrecht naar Hoenkoop, zonder enige bebouwing en ver van elke bebouwing.

Beschrijving

De verteller en zijn broer komen op hun weg een man met een lange jas tegen die raar aan het doen is. Zij vluchten over een plank naar een eilandje. De plank wordt echter door onzichtbare machten weggehaald. Uiteindelijk worden de mannen gevonden door de politie. De politie onderzoekt de zaak, maar hier komt niets uit.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 62

Andere Erlebnisse; unbeschreibbare Spukerscheinungen.

Zijdeweg    Zijdeweg