Een sage (mondeling), woensdag 12 december 1962

Hoofdtekst

Aan ginne kant van Termei woonde d'r een vrouw, waarvan wier gezegd dat ze tovere kon. Het was een heks. Een man daar had een eend. Die zwarte kat van haar kwam die eend opvreten. Nou had die man al een keer of wat op die kat geschoten. Maar hij kon 'm niet raken. Toen zejen ze teugen 'm: "Dan mot je een dubbeltie op de patroon doen. Een zilver dubbeltie" . Die man doet dat, zo geschoten en die kat is nooit meer teruggekomme.

SINSAG 0623 - Der geweihte Schuss    SINSAG 0623 - Der geweihte Schuss

Beschrijving

Men beschuldigde er een vrouw van te kunnen toveren. Zij had een zwarte kat die telkens de eend van een man probeerde op te eten. De man kon met zijn schoten de kat niet raken. Toen hij een zilver dubbeltje op het patroon gedaan had en daarmee op de kat schoot, is de kat nooit meer teruggekomen.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 68

Der geweihte Schuss & SINSAG 0331 Spuktier kann nicht getroffen (gefangen) werden

Termei    Termei