Een sage (mondeling), dinsdag 11 december 1962

Hoofdtekst

Me ome was kolenboer. Affijn, 't is wintertijd, ammaal ijs dus zitte ze met z'n alle om de kachel. Want vroeger was ammaal vare. Ze konde nerges heen. D'r komt een vrouw an de deur, een heks. Ze make d'r een lollegie van. "Laat dat wijf maar binnekomme!" Ze liete ze binnekomme maar voordat ze ging zitte, hebbe ze een kruissie onder 't kusse gelegd. Die vrouw gaat zitten. Toen wou ze weg, maar ze zat maar te schuive. Ze kon niet meer opstaan.*

*in Lopik

Onderwerp

SINSAG 0641 - Hexe erkannt. Sie sieht sich um, wenn ihr Fusstritt gekreuzt wird (rächt sich).    SINSAG 0641 - Hexe erkannt. Sie sieht sich um, wenn ihr Fusstritt gekreuzt wird (rächt sich).

Beschrijving

De oom van de verteller nodigde een keer een heks binnen uit om een grap met haar uit te halen. Ze legden een kruisje onder het kussen van haar stoel, zodat zij niet meer weg kon komen toen zij op wilde staan.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 69

Hexe erkannt. Sie sieht sich um, wenn ihr Fusstritt gekreuzt wird (rächt sich).

Lopik    Lopik