Een sage (mondeling), zaterdag 15 december 1962

Hoofdtekst

Vroeger jaren had je hier in Baanhoek een familie wonen, nog een gegoede familie ook, die hadden een dochter van een jaar of zeventien, achttien. Die dochter werd ziek en beroerd. Ze zeiden: "Dat meisje is betoverd". Ze gingen naar de toverdokter in Gorkum en die zei hetzelfde. Hij gaf ze de raad een levende zwarte kip in een pot te koken. Wie 't eerste in huis kwam, die had het meisje betoverd. Ze doen dat en wat wil het geval. Toen ze die kip gekookt hadden, toen kwam er juist een oude vrouw uit de buurt op bezoek, uit nieuwsgierigheid om naar die dochter te kijken. Affijn, ze lokken ze mee naar de zolder, zogenaamd om haar die dochter te laten zien, maar toen ze eenmaal boven was, grepen ze d'r vast en zetten ze vast tussen een paar stokken. "We laten je niet eer los voor de betovering weg is!" Dat vrouwtje zat daar dus vast op die zolder. Nou ja, hoe gaat dat, de familie wordt ongerust en ze zoeken dat vrouwtje. En ze vonden ze daar. Dat is nog een rel geworden. Want dit is echt gebeurd, d'r heb nog een stuk over in De Panorama gestaan. En 't mooiste was, één of twee maanden later komt uit dat dat meisje in verwachting was!

SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste    SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste

Beschrijving

Als de dochter van een familie ziek wordt is iedereen ervan overtuigd dat er sprake is van een betovering. Men probeert de heks te lokken en sluit een oude vrouw op die zij beschuldigen. Dit wordt een rel. Uiteindelijk blijkt het meisje zwanger te zijn.

K2100 - False accusation.    K2100 - False accusation.

R4 - Surprise capture.    R4 - Surprise capture.