Een sage (mondeling), donderdag 20 december 1962

Hoofdtekst

Dat heb ik wel is gehoord, je had vroeger in Benschop de moordbranders. Dat scheen iets te make te hebbe met een bepaalde sekte van de wederdopers. In de Baronie van IJsselstein scheen de justitie niet zo streng te weze. Daarom vond je ze ok hier, zoas in Benschop. Ze werde d'r van beschuldigd dat ze kerkschatte stole.

Beschrijving

In de gemeente IJsselstein waren vroeger de moordbranders te vinden. Zij werden beschuldigd kerkschatten te stellen.

Commentaar

De moordbranders waren onderdeel van de 'sekte' van batenburgers. Deze batenburgers werden geleid door Jan van Batenburg (circa. 1495 - 1538) en waren een radicale afscheiding van de anabaptisten.
De moordbranders ontlenen hun naam aan de vele branden die zij stichtten.

Baronie van IJsselstein    Baronie van IJsselstein