ENGELS081 - Watergeesten

Een sage (mondeling), zaterdag 12 mei 1962

Watergeesten:
De Tasbeek is een klein stroompje, dat tussen Kessel en Hout in de Maas uitmondt. Onder het bruggetje, ter plaatse, waar nu de Schijfweg het beekje kruist, zat vroeger een wijf zonder kop.
’s Nachts zat ze daar te kreunen en te plodderen. De mensen waren er erg benauwd voor, deze brug bij avond te passeren.
Een jong paartje uit Ooijen, dat in Kessel was uitgeweest, en ’s avonds laat huiswaarts keerde, moest deze brug over. Het was een maanlichte avond met een sterke westenwind. Bij de brug gekomen, zullen hun gedachten wel even verwijld hebben bij het beklagenswaardige vrouwmens. Plotseling hoorden ze achter zich een geritsel, en omkijkend, zagen ze iets naderen. Ze zetten er een gestrekte draf in, en vielen buiten adem ons huis in Hout binnen, dat zich aan het eind van deze Schijfweg bevond, op ongeveer 1 K.M. afstand!
Toen ze weer in staat waren, om te spreken, vertelden ze, dat de vrouw zonder kop achter hun heen had gezeten, en hen gevolgd had tot aan onze deur. Aanvankelijk dorst niemand naar buiten. Toen het stel, van de schrik bekomen, naar huis toe ging, bleek, dat er een halfdroge, ronde bremstruik tegen onze gevel lag, die over de weg achter hun aan was komen rollen!

Beschrijving

Jongen en meisje gaan 's avonds over een brug waar volgens het verhaal een wijf zonder hoofd zit. Als ze achter zich iets horen en iets zien naderen vluchten ze een huis binnen. Naderhand blijkt dat een droge bremstruik door de harde wind achter hen aan is gerold.

Collectie Engels, verslag 5, verhaal 2 (Archief Meertens Instituut)

Ooijen    Ooijen